Прочитај ми чланак

„Буде ли Украјина пред поразом, њен запад ће запосести НАТО или Пољска“

0

ПОРАЗ Кијева у сукобу са Русијом неизбежан је због несташице муниције – оценио је бивши саветник CIA Џејмс Рикардс.

Своју процену је додатно објаснио, рекавши:

Foto: Youtube

„Украјини недостају артиљеријске гранате, а НАТО их нема у довољним количинама, док руска индустрија наставља да стабилно снабдева своју војску гранатама. Ово је и рат бројки, а оне су на страни Русије, што ће се манифестовати пре или касније на бојном пољу“.

Рикардс сматра да пораз Украјине може довести до директног сукоба Запада са Русијом:

„Пораз Кијева биће геополитичка катастрофа за Сједињене Државе, слична поразу у Вијетнаму. Тај пораз ће превазићи све спољнополитичке кризе са учешћем САД укључујући рат у Авганистану или Ираку“.

Екс-саветник CIA Аутор дао је и прогнозу како ће се држати Сједињене Државе и њихови сателити у случају извесног пораза Украјине.

Једна вариајнта је: класична „хуманитарна“ инвазија трупа НАТО на западну Украјину под неком врстом хуманитарног изговора, а то би могло довести до директног војног сукоба са Русијом и озбиљне ескалације сукоба.

Друга варијанта је: улазак Пољске у сукоб и њена окупација запада Украјине, уз благослов Џоа Бајдена, а са намером да се онемогући прелазак те територије под контролу Русије.

Рикардс не искључује ескалацију сукоба до избијања нуклеарног рата.

Раније је амбасадор Пољске у Француској Јан Емерик Рошчишевски рекао да ће Варшава ући у сукоб са Москвом ако Украјина не буде могла да „одбрани своју независност“.