Прочитај ми чланак

Брука на квадрат: Немачки ратни брод испалио ракете на амерички дрон… и промашио

0

Инцидент је добар показатељ стања немачке војске, коментаришу многи

Немачка фрегата „Хесен“, која се тренутно налази на „опасној мисији“ у Црвеном мору, покушала је да са две ракете обори амерички дрон, погрешно га означивши као непријатељски. Промашила га је – оба пута.

Немачки брод је у понедељак увече приметио неидентификовани дрон и, након што су питали савезнике у околини да ли је њихов, отворили су ватру, саопштено је из Министарства одбране.

Тек касније се испоставило да је реч о непријављеном америчком дрону „МК-9 рипер“. Медији преносе да су „технички проблеми“ иначе америчких пројектила били разлог зашто су Немци промашили дрон.

Инцидент је потврдио и министар одбране Ворис Писторијус који је неколико дана раније обишао фрегату. 

Убрзо потом, Берлин се похвалио успешном акцијом „Хесена“, када је у уторак брод у року од 15 минута оборио два дрона Хута.

Лист „Блид“ коментарише да је гаф немачких снага само још један показатељ жалосног стања немачке војске. Сличан утисак стиче се и на друштвеним мрежама, са једним коментаром на рачун нацистичког „Плана Мадагаскар“ да се европски Јевреји преселе на острво које је тада било француска колонија.

САД и неколико њихових савезника послали су бродове у Црвеном море у покушају да спрече Хуте да нападају бродове повезане са Израелом дуж главне светске трговинске руте.

Напади Хута на трговачка пловила почели су крајем октобра и група је рекла да ће се они наставити све док Израел настави да убија Палестинце у Гази.

„Хесен“ је део мисије ЕУ у Црвеном мору која је одвојена од операције „Чувар просперитета“ коју предводе САД и која је такође намењена заштити трговачких бродова у Црвеном мору.

Хути су првобитно циљали само на бродове „повезане са Израелом“, али су своју забрану проширили на теретне бродове повезане са САД и Великом Британијом, након што су бродови и авиони две земље почели да бомбардују Јемен у јануару.

Већина великих глобалних шпедитера преусмерила је своја пловила око Африке, пошто су премије осигурања порасле због повећаног ризика.