Прочитај ми чланак

Број погинулих у земљотресу у Мароку повећан на преко 2.800

0

Број погинулих у земљотресу који је прошле седмице погодио Мароко повећан је на преко 2.800, а повређено је више од 2.500 људи.

Мароканска државна телевизија објавила је да су досад нађене 2.862 жртве, док су 2.562 особе повређене, преноси Ројтерс.

Спасиоци су рекли да су традиционале куће од цигли од блата у највећем броју срушене у земљотресу, и да је због тога мала шанса да се пронађе још преживелих, преноси агенција.

Упркос томе, спасиоци и даље трагају за преживелима у рушевинама више од 48 сати након најсмртоноснијег земљотреса у Мароку у последњих шест деценија.

Мароканским спасиоцима су се прикључили тимови за потрагу из Шпаније, Велике Британије и Катара, док су многи преживели провели трећу ноћ напољу јер су им домови уништени или несигурни.

Власти нису изнеле процене о томе колико људи се води као нестало.

Мароко је распоредио војску да помогне у одговору на катастрофу и саопштио да је појачао тимове за потрагу и спасавање, снабдевајући угрожене водом, храном, шаторима и ћебадима.

Земљотрес јачине 6,8 степени Рихтера погодио је у петак увече марокански планински регион 72 километра југозападно од Маракеша, изазвавши велику штету и разарања.

Ово је то најсмртоноснији земљотрес у Мароку од 1960. године када је погинуло најмање 12.000 људи.