Прочитај ми чланак

Брод са 33.000 тона кукуруза из Одесе стигао у Истанбул

0

Теретни брод са 33.000 тона кукуруза, који је јуче испловио из луке у Одеси, стигао је у Истанбул, саопштило је Министарство националне одбране Турске.

„Брод ‘Навистар’ под заставом Панаме, који је кренуо из Украјине у Ирску и који је испловио из Одеске луке са 33.000 тона кукуруза, стигао је на назначено место на северу Истанбула и усидрио се. У наредним сатима брод ће прегледати Заједнички координациони центар“, наводи се у саопштењу.

Дан раније је саопштено да су бродови „Поларнет“, „Ројен“ и „Навистар“ са кукурузом напустили луке у Одеској области и упутили се ка Истанбулу.

„Поларнет“ ће испоручити 12.000 тона кукуруза из Черноморска у турски град Карасу, „Ројен“ ће из исте те луке запловити ка британској луци Теспорт са 13.041 тоном кукуруза, док ће „Навистар“ превести из Одесе 33. 000 тона кукуруза у Рингаскиди у Ирској.

Извоз жита из Украјине

Министарство одбране Турске саопштило је јуче да је први брод са храном – теретни брод „Разони“ стигао у Истанбул. Брод је раније под заставом Сијера Леонеа – испловио из луке Одеса у понедељак у 9.20 часова превозећи 26.000 тона кукуруза.

У Истанбулу су 22. јула потписани мултилатерални споразуми о укидању ограничења на испоруку руских производа за извоз и о помоћи Русије у извозу украјинског жита. Споразум који су потписали представници Русије, Турске, Украјине и УН подразумева извоз украјинског жита, хране и ђубрива преко Црног мора из три луке.

Министар одбране Турске Хулуси Акар објавио је 27. јула да је почео са радом координациони центар за жито у Истанбулу. Делатност центра чије седиште је на турском Универзитету Министарства одбране координисаће Уједињене нације. У саставу центра су представници Русије, Украјине, Турске и УН.