Прочитај ми чланак

Британски Телеграф: Вакцине АстраЗенеке узроковале опасна неуролошка обољења

0

Научници верују да би систем испоруке “тројанског коња” могао узроковати пораст случајева Гилен Бареовог синдрома.

Вакцина АстраЗенека може повећати ризик од озбиљног неуролошког стања Гилан Бареовог синдрома (GBS) за што је можда крив систем за испоруку садржаја вакцине, верују научници, у открићу које би се могло применити на сличне вакцине.- преноси британски Телеграф

GBS је ретко стање које узрокује утрнулост мишића и бол, те може ометати кретање, ходање, гутање, а понекад чак и дисање.

Обично га узрокује бактерија гастроентеритиса Кампилобактерија која има површински омотач који изгледа помало људски, па понекад може подстакнути тело да нападне сопствене нерве уместо да нападне бактерије, што доводи до GBS-а.

Сада су научници са University College London (UCL) открили пораст случајева GBS-а у прве две до четири недеље након вакцине АстраЗенека, али не и код других вакцина, као што су Фајзер или Модерна .

Као и многе вакцине, Оxфордова користи ослабљени аденовирус шимпанзе за испоруку протеина корона вируса у тело, а научници су спекулисали да би реакција на аденовирус могла бити одговорна за пораст случајева.

Аденовирус обично изазива прехладу , али научници почињу да мисле да он такође може да опонаша људске ћелије на сличан начин као Кампилобактерија, збуњујући тако имуни систем да нападне тело.

Главни аутор проф. М. Лун (UCL Queen Square Institute of Neurology) рекао је: „У овом тренутку не знамо зашто вакцина може узроковати пораст GBS-а.

“Може бити да је дошло до неспецифичне имунолошке активације код осетљивих појединаца, али да је то случај, слични ризици могли би се применити на све врсте вакцина.

“Стога је логично сугерисати да вектор аденовируса мајмуна, који се често користи за развој вакцина, укључујући АстраЗенека, може представљати повећани ризик.”

Вакцине на бази аденовируса користе се против широког спектра патогена, туберкулозе, ХИВ-а и маларије.

GBS погађа око 1.500 људи у Великој Британији сваке године, а 30 до 40 посто случајева нема познатих узрока, што наводи истраживаче на сумњу да би аденовирус могао бити фактор.

Током кампање вакцинације против свињског грипа у САД-у 1976. године, дошло је до малог повећања GBS-а повезаног са вакцином у то време, што је довело до тога да се научници запитају да ли би вакцина против ковида могла имати сличан учинак.

Како би сазнали, истраживачи UCL-а су извршили популацијску студију података НХС-а у Енглеској како би пратили стопе оболелих од GBS-а у односу на временски период увођења вакцинације.

Између јануара и октобра 2021., 996 случајева GBS забележено је у Националној бази података о имуноглобулинима Уједињеног Краљевства, али је дошло до необичног скока у извештајима о GBS који се догодио између марта и априла 2021.

За ова два месеца било је око 140 случајева месечно у поређењу са историјским стопама од око 100 месечно – повећање од 40 посто.

Анализа је показала да се 198 случајева GBS-а (20 посто) догодило у року од шест недеља од прве дозе вакцинације против ковид-а 19 у Енглеској.

Подаци показују да Џонсон & Џонсон вакцина повећава ризик од GBS

Недавни подаци из САД-а такође сугеришу да вакцина Џонсон & Џонсон-а – која такође користи систем уласка аденовируса – подиже ризик од GBS-а на сличне нивое као и вакцина произвођача АстраЗенека.

“Знамо да Фајзер и Модерна не узрокују БДС, али Џонсон & Џонсон и АстраЗенека узрокују, а једина заједничка карика је вектор аденовируса,” додао је професор Лунд.

“Џонсон & Џонсон није исти јер користе људски аденовирус, али је сличан и импликације су широке јер се аденовируси користе у доста вакцина и генетских терапија.

Ново истраживање објављено је у часопису Brain.