Прочитај ми чланак

Британски медији: ЕУ није ограничила цену руског гаса због Путиновог упозорења

0

Министри енергетике земаља Европске уније током ванредног састанка у Бриселу нису успели да ограниче цену руског гаса због упозорења председника Русије Владимира Путина, пише британски лист „Телеграф“.

„Брисел није ограничио цене руског гаса након Путиновог упозорења да ће обуставити испоруке у случају доношења такве одлуке“, наводи се у чланку.

Током дискусије о могућности да се одреди максимална откупна цена руског горива, предлог Европске комисије наишао је на „противљење низа чланица ЕУ које највише зависе од гаса из Русије“, пише аутор чланка.

Како се наводи, на састанку су министри затражили од Европске комисије да разради детаљан план за ублажавање тензија на енергетским тржиштима. Аутор чланка констатује да Европа тренутно пролази кроз велику кризу изазвану великим растом цена енергената и њиховог дефицита.

„Министри у Бриселу хитно покушавају да се припреме за оштру зиму“, истиче се у чланку.

Европска комесарка за енергетику Кадри Симсон саопштила је након ванредне седнице министара енергетике ЕУ да земље нису успеле да се договоре око увођења ограничења цене руског гаса.

„Нису донете никакве одлуке“, казала је он, подсетивши да би одлука о ограничавању цене наводно задала ударац приходима Русије.

Руски председник Владимир Путин је раније упозорио да уколико се ограниче цене руских енергената Русија ће престати да испоручује и гас и нафту и угаљ.