Прочитај ми чланак

Британски и САД војници почели нову војну вежбу! ЦИЉ: Контрола РУСКОГ становништва

0

Војне снаге САД и Велике Британије одржале су заједничку вежбу како би увежбале интероперабилност и тестирале своје најновије справе и борбене технике на терену сличном „украјинској степи“, наводно укључујући ратне игре које симулирају како би могле да „умире“ гомилу гневних цивила који говоре руски.

Вежбе које су у току одржавају се у пустињи Мохаве у Калифорнији као део Пентагоновог „ Пројекта конвергенције “ , који је ове године проширен и укључује учешће савезника Аустралије, Канаде, Новог Зеланда и Велике Британије.

Војници, укључујући елитни британски пешадијски пук, вежбали су „лекције научене“ из сукоба Русије и Украјине док су обучавали на отвореним пустињским пределима за које се сматрало да су „слични равним теренима украјинске степе“, наводи британски лист Тајмс .

Вежбе су одржане у Форт Ирвину, пространој бази америчке војске која укључује лажна села реалног изгледа изграђена уз помоћ холивудских сценографа. У прошлим годинама, људи који говоре арапски и Авганистанци су ангажовани и довођени из области Лос Анђелеса да играју улогу цивила. Овог пута, са сукобом између Русије и Украјине који бесни у источној Европи, већину небораца играли су цивили који знају руски.

„Лажни цивили чак имају своје друштвене мреже – ‘Факебоок’ и ‘Твиттер’ – на којима подижу непослушну гомилу пријављујући било какве примере лошег понашања америчких трупа,” пише Тимес. „Војници тада морају умирити масу.

Вежба је била први пут да су припадници новог Британског Ренџерског пука распоређени заједно са америчким 75. Ренџерским пуком, наводи се у саопштењу британске владе . То је омогућило трупама да тестирају напредну технологију – попут вештачке интелигенције, роботике и нових дронова – док практикују процедуре размене информација са својим савезницима.

На пример, ројеви дронова идентификовали су мете и британски ракетни бацачи пуцали су на непријатељске положаје које су уочили амерички борбени авиони Ф-35, пише Тајмс. Британски министар одбране Алекс Челк рекао је да је вежба демонстрирала напредак који британска војска остварује као „смртоноснија, агилнија и експедитивнија снага, кроз кључну сарадњу са нашим дугогодишњим међународним савезницима и партнерима“.

Русија није сама у привлачењу пажње западних војних планера. Ранија фаза Пројекта конвергенције симулирала је сукоб који је избио на пацифичком острву, након што је Пентагон идентификовао Кину као највећу претњу националној безбедности САД.