Британија напустила ЕУ, премијерка Шкотске већ најављује разлаз и независност

0

Велика Британија је синоћ и званично, три и по године после историјског референдума и мучних преговора, напустила Европску унију чији је део била скоро пет деценија

Сада се међутим све више спомиње нови референдум и то онај на којем би Шкоти гласали о одласку из Велике Британије. У говору који је одржала свега неколико сати пре коначног Брегзитовог ступања на снагу, премијерка Шкотске Никола Стерџон одмах је почела да говори о могућности новог „развода“, овога пута између Шкотске и остатка Велике Британије.

Она је рекла да је Брегзит значајан тренутак за Велику Британију и за Шкотску.

– Вечерас ће Велика Британија напустити Европску унију. То ће бити тренутак стварне и дубоке туге за многе од нас широм Велике Британије. А овде у Шкотској, с обзиром на то да се Брегзит догађа против воље огромне већине нас, туга ће бити прожета љутњом. Од 23 сата вечерас, Велика Британија, за коју је Шкотска гласала да остане њен део 2014. године – Велика Британија унутар ЕУ – више неће бити стварност. Статус „кво“ за који је гласала већина више неће постојати. Последице ће бити значајне, чак и ако се не осете сви одмах – рекла је она уочи одбројавања изласка Британије из Уније.

Стерџон је пред члановима своје партије Шкотске националне партије (СНП) рекла да је време да Шкотска одлучује о својој будућности.

– Треба да се фокусирамо на другачију и бољу будућност за Шкотску. Будућност у којој наш пут као земље одређују они којима је највише стало до интереса Шкотске – сви ми који живимо овде. Будућност у којој не морамо да бирамо између односа са нашим најближим пријатељима на британским острвима и наших веза са Европом – већ уместо тога можемо градити и неговати оба. Будућност у којој су наш властити парламент и влада – који подносе рачуне становницима Шкотске – одговорни за одлуке и међународна партнерства која обликују наш правац и нашу судбину. Будућност у којој ћемо и даље бити отворено место за живот, учење и рад. И цењени члан европске породице нација. Након ове вечери, та будућност нам је могућа само ако будемо независни – испричала је Стерџон.

Она је рекла да ће због Брегзита, Шкотска имати, између осталог, проблема са економијом и радном снагом, јер ће мање људи из ЕУ долазити да живе и раде у шкотским градовима.

Зато је она истакла да ће нови референдум о независности Шкотима омогућити да они одлучују о судбини земље, а не британска влада на челу са Конзерватвном партијом.

Стерџон је рекла да жели да референдум буде ове године, али истакла да се то можда неће десити све до после избора за шкотски парламент, који би требало да буду одржани у мају следеће године.

Како је рекла, она то жели јер је Брегзит одвео Шкотску „на погрешну стазу“ и она мисли да Шкотска мора што пре да се врати на праву.

– Мој посао је да нас водим кредибилним путем који може да донесе независност. И то сам апсолутно одлучна да радим. Да би се постигла независност, референдум, кад год се догоди – било да се ради ове године, како желим или након следећих шкотских избора – мора бити легалан и легитиман. То је једноставна чињеница – рекла је Стерџон.

Она је у говору изнела планове да се успостави нова Уставна конвенција посланика, бивших посланика и одборника, слична оној која је направљена уочи стварања парламента Шкотске 1999. године.

Такође је рекла да ће бити објављен низ радова о томе како основати независну Шкотску, с тим да ће СНП водити кампању са двоструко већим буџетом за плаћање нових материјала о независности, огласа у локалним новинама и кампање фокусиране на неодлучне бираче. И рекла је да ће се од Изборне комисије тражити да поново тестира питање са последњег референдума у ​​2014. години – „да ли Шкотска треба да буде независна земља“.

– Референдум мора јасно да покаже да постоји подршка вец́ине за независност и да њена законитост мора бити несумњива. Иначе, остале земље не би признале исход, чак и ако буде успешан. Најбољи начин да се то постигне, иако можда није идеалан, јесте постизање договора о преносу власти на шкотски парламент, баш као што смо то радили и 2014. године – рекла је она.

Анкете: Шкоти за независност

Стерџон је формално затражила пренос власти од Вестминстера како би се осигурала легалност референдума након што је њена странка на општим изборима у децембру освојила 48 од 59 места у Шкотској. То је одбацио премијер Борис Џонсон, који је рекао да је референдум 2014. године – када су шкотски гласачи одбили независност са 55% одсто гласова – био догађај који се дешава „једном у генерацији“.

А, како показују последње анкете, већина Шкота би овог пута гласала за независност.

Анкета агенције „ЈуГов“ објављена у четвртак је открила да први пут од 2015. године глас „за“ има предност у односу на глас „против“. Додуше разлика је веома мала – 51 одсто људи би гласало „за“, а против би било 49 одсто, пише „ББЦ“.

Међутим, анкета указује на то да они Шкоти који су гласали за останак Велике Британије у ЕУ сада све више подржавају независност Шкотске.

– Преко једне петине оних који су гласали за останак 2016. године, а који су рекли „не“ на референдуму о независности, сада би гласали „за“ – речено је из „ЈуГова“.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!