Прочитај ми чланак

Британци обучавају Куртијеву „војску“ (ФОТО)

0

Обука се одржава у Језерцету код Урошевца и део је дугогодишњег аранжмана Британског војног саветодавног и тима за обуку са Косовским безбедносним снагама", навела је амбасада Велике Британије

Британски војни тим ових дана обучава Косовске безбедносне снаге у Језерцету код Урошевца.

Обуку, која се одвија у оквиру вишегодишњег споразума с Британским војним саветодавним тимом за обуку, обишао је и командант Британаца, пуковник Пол Морис.

„Учесници треће недеље курса командовања и руковођења спровели су патролно такмичење на изазовном терену. Обука је део дугогодишњег аранжмана Британског војног саветодавног и тима за обуку са Косовским безбедносним снагама“, навела је амбасада Велике Британије на Косову на друштвеној мрежи „Икс“.

Да је за привремене приштинске институције Резолуција 1244 мртво слово на папиру, постало је јасно од како је такозвано „Косово“, покренуло иницијативу да се наоружа. Самопроглашена држава, по слову ове резолуције не може имати војску, а само међународне снаге могу бити присутне на Косову и Метохији.

Курти је недавно рекао и да је удвостручен буџет за „одбрану Косова“, број војника повећан за 80 одсто.

„Знате, око наше границе са Србијом постоје офанзивне базе српске војске и војне полиције, укупно 48, и морамо бити опрезни и одговорни. Дакле, потребна нам је добро опремљена војска која ће успешно бранити Косово од могуће српске агресије“, каже Курти.

Министар одбране Милош Вучевић рекао је да је Приштина осим дронова, као донацију Турске, добила и друге системе – хаубице, минобацаче, противоклопни систем, офанзивне системе.

„Официре шаљу на школовање у НАТО земље, имају и заједничке вежбе“, упозорио је Вучевић.

Одлуком приштинских власти Косовске безбедносне снаге (КБС) су у процесу трансформације у војску од 2018. године. Најављено је да би тај процес требало да траје десет година, када би по транзицији професионална војска бројала 5.000 људи. Задаци КБС-а у прелазном периоду укључују ангажовање у кризним ситуацијама и цивилну заштиту.