Прочитај ми чланак

БРИСЕЛ: Љути пољопривредници разбили полицијске пунктове! Све у диму (ВИДЕО)

0

У Бриселу су данас жестоки улични сукоби белгијских пољопривредника и полиције. Паори су дошли пред зграду Европског парламента да протестују против Швабових агенди и ниских откупних цена, а режим их је дочекао барикадама, воденим топовима...

Они су са тракторима ушли у град још синоћ, а према речима портпаролке полиције Илсе Ван де Кир у Европском кварту се налази најмање 300 трактора, који су блокирали и околне улице, преноси Тајмс оф Брисел.


У граду се чују сирене и бачено је неколико димних бомби, а Ван де Кир каже да је неколико стотина полицајаца распоређено у Европском кварту и на улазним путевима у град. Затворено је и неколико тунела, путева и метро станица.

Агенција АП преноси да су пољопривредници направили бетонске баријере и да су бодљикавим жицама окружили седиште Европске уније, да су трактори окићени заставама и транспарентима, као и да неки од њих бацају гуме испред улаза у зграду ЕУ.

У Бриселу се данас одржава састанак министара пољопривреде Европске уније. Пољопривредници већ неколико недеља воде кампању против, како су рекли, престрогих европских еколошких правила и пада прихода и траже од Европске уније да се повуче из споразума о слободној трговини, а конкретно у понедељак фокус је на споразуму Меркосур са јужноамеричким земљама, чији је циљ да дозволи јефтине производе на тржиштима других.

Пољопривредници траже и да се регулишу тржишта како би се гарантовале фер и стабилне цене, пуна пољопривредна и прехрамбена политика за подршку агроеколошким праксама и прилагођавање уредбе о азоту.