Прочитај ми чланак

Брисел: Хапшења на масовном протесту против ковид терора (ВИДЕО)

0

Хиљаде људи изашло је на улице белгијске престонице Брисела у знак протеста због владиних ограничења ковид-19.

Велики број људи преплавило је улице главног града Белгије, а демонстранти су позивали на “слободу” и захтевали од власти да укину здравствену пропусницу Цовид-19 која је потребна за улазак на различита места.

Протест великих размера, којем се придружило на хиљаде људи, организовала је кровна група “Samen Boor Brijheid” (“Заједно за слободу”). Гомила је узвикивала “Либерти!” и “Слобода!” и држећи плакате који осуђују оно што су назвали владином “диктатуром вакцина”, окупљени људи су прошли центром града од железничке станице Gare du Nord до Parc du Cinquantenaire на истоку.

Демонстрације су привукле неколико јавних личности и политичара, укључујући чак и неке чланове Европског парламента.

„Тражимо да нам се врате наша права, слободе.“, рекао је румунски посланик Кристиан Терхес, из Групе европских конзервативаца и реформиста.

„Оно што се тренутно дешава широм Европе, то је неописива злоупотреба какву нисмо видели, барем на Западу, од Другог светског рата“, додао је. Према подацима полиције, маршу је присуствовало око 5.000 учесника.

Организатори су навели много већи број, наводећи да се скупу придружило око 25.000 људи.

Организатори су такођер осудили “мере ограничавања слободе”, за које су рекли да нису “структурно решење”. Такве мере “више нису оправдане”, тврдили су и позвали “свакога ко осети да нешто није у реду” да се придружи акцији.

Демонстрације су биле углавном мирне за разлику од сличног догађаја у новембру 2021., који је завршио великим сукобима с полицијом. Међутим, неки демонстранти су и даље бацали пиротехнику и палили божићна дрвца постављена испред неколико зграда ради украшавања, како сугеришу снимци објављени на друштвеним мрежама.

Полиција је одговорила сузавцем. Више од 30 особа је приведено, укључујући 11 који су ухапшени и пре почетка догађаја, због поседовања пиротехничких средстава и запаљивих материјала, рекла је званичница полиције Илсе Ван де Кер за локалне медије. Након демонстрација, мања група демонстраната покушала је да се суочи с полицијом, али је полиција брзо ставила ситуацију под контролу.

Протест је уследио иако су белгијски званичници прошле недеље избегли увођење оштријих мера. Премијер Александер Де Кро упозорио је да ће “наредне недеље бити тешке” и рекао да ће број заражених вероватно расти.

У недељу је белгијски министар здравља Франк Ванденброук такође позвао на парламентарну дебату о строжим правилима и чак размишљао о увођењу обавезне вакцинације.

“Пре годину дана сам говорио: обавезна вакцинација није добра идеја”, рекао је, додајући да “сада, знајући да заиста морамо вакцинисати 100 посто становништва… и даље нам је потребна нека врста генерализираног преузимања.”