Прочитај ми чланак

Брисел блокира фондове Мађарској: Дугачак списак ЕУ захтева за Орбана

0

Чланице ЕУ одобриле су прошлог децембра 5,8 милијарди грантова за Мађарску из фонда за опоравак од вируса корона, али је давање новца условљено испуњавањем 27 реформи

Мађарски премијер Виктор Орбан почео је да ради на широком спектру реформи како би обезбедио држави средства из фондова Европске уније, а на листи ЕУ захтева Мађарској у том погледу су бројне ставке: од реформе правосуђа до заштите људских права.

Да би ЕУ пустила Мађарској милијарде евра из фонда за опоравак земље од последица вируса корона, Будимпешта треба да испуни дугачак списак реформи, док су милијарде евра у другим ЕУ фондовима за њу затворени док не обезбеди владавину права, пише „Политико“.

У чланку се, међутим, проблематизује спремност и воља Мађарске да листу захтева испуни и констатује да је новац из Европе најефикаснија алатка да се поспеши достизање демократских норми. Премијер Виктор Орбан у тексту се посредно оптужује за корупцију, будући да се констатује да његова моћ у земљи почива на покровитељству, да се он и партија на чијем је челу „Фидес“ питају за све у земљи: изградњу путева, лиценцу за радио-станицу, тражење посла.

„Такав систем захтева обимна средства. А годинама уназад, ЕУ фондови имали су главну улогу у његовом одржавању“, наводи се у чланку.

Ако Брисел омогући Мађарској приступ милијардама евра пореских обвезника ЕУ без значајних и садржајних реформи, европски званичници поткопаће сопствени кредибилитет и ризиковати политичку репутацију на изборима за Европски парламент следеће године, закључује „Политико“.

Говорећи о притисцима на председницу Европске комисије Урсулу фон дер Лајен да ЕУ фондови за Мађарску остану затворени уколико не буде испуњена постављена дугачка листа услова, немачки посланик из редова Зелених Данијел Фројнд каже да Фон дер Лајен „неће моћи да политички добије ту битку уколико не буде кристално јасно да се нешто променило“.

Чланице ЕУ одобриле су прошлог децембра 5,8 милијарди грантова за Мађарску из фонда за опоравак од вируса корона, али је давање новца условљено испуњавањем 27 реформи, међу којима је јачање независности судства и увођење нових анти-корупцијских механизама. Средства из овог фонда могу да се повуку до краја ове године.

Истовремено, ЕУ блок суспендовао је 6,3 милијарде евра из регуларних фондова због кршења владавине права, односно неиспуњавања обећаних реформи у овој области.

Такође, Будимпешта треба да ојача Национални савет судија, тело које чине судије и које бирају њихове колеге, а које надзире рад судова.

Воде се разговори о томе како правосудне и реформе из области анти-корупцијских механизама ефикасно спровести, а мађарски министар задужен за ЕУ фондове Тибор Наврачиш изјавио је за „Политико“ да је оптимиста у вези са недавно одржаним разговорима за Европском комисијом на ову тему.  

Најављујући договор о готово 22 милијарде евра из фонда за регионални развој, Европска комисија „дискретно“ је ставила до знања да ће новац бити доступан Мађарској када се, како се истиче, усклади са европском Повељом о основним правима.

Прошлог децембра, ЕК је изнела мишљење да мађарски закон о заштити деце, озбиљни ризици по академске слободе и право на азил имају директан утицај на поштовање Повеље.

У чланку се додаје да је Орбан интензивно током последњих година заговарао анти-мигрантске и анти-ЛГБТ+ ставове, „јачајући државну контролу над образовним системом“. Поштовање европске повеље захтевало би потпуни заокрет у досадашњој политици по овим питањима, констатује се у чланку, и додаје да и сами мађарски званичници сматрају да би то био корак предалеко.