Прочитај ми чланак

Божићне рестрикције: Шта чека Србе из Аустрије ако пођу за празнике у отаџбину

0

Аустријска влада планира да, за време божићних празника, уведе пооштрене мере за улазак у земљу, што би могло да спречи и српску дијаспору да путује у отаџбину.

Према писању медија, сви који буду ушли у Аустрију из држава које имају више од 100 новозаражених на 100.000 становника на недељу дана мораће у обавезни десетодневни карантин.

FOTO: AP

Та мера погодила би повратнике из свих суседних земаља Аустрије, али пре свега оне са Западног Балкана и Турске, одакле су пореклом највеће мигрантске заједнице.

Ова мера требало би да ступи на снагу пред католички Божић и да траје најмање до 10. јануара.

Особе које се врате из земаља које важе као ризичне, моћи ће, према намерама владе, да се “ослободе” карантина негативним ПЦР тестом, али најраније након пет дана изолације.

Уз то Аустрија ће увести и оштрије контроле на свим границама и аеродромима.

Ова мера има за циљ да се одврате пре свега становници Аустрије пореклом са Балкана и Турске од одласка током божићних празника на одмор у домовину.

Пре свега због Срба, мера аустријске владе траје до после православног Божића.

Указује се да карантин за повратнике из ризичних региона не може бити оправдање за недолазак на посао после истека слободних дана, наводи бечки дневник “Курир”.

Тиме би особе које се одлуче да ипак путују у домовину морале да прилагоде дужину боравка слободним данима које су добили на послу, али уз узимање у обзир обавезног десетодневног карантина, односно најмање пет дана изолације уз скупи ПЦР тест који би морали да ураде у Аустрији.

Уколико не буду могли да се на време јаве на посао прете им радно-правне последице.

Из кругова владе истичу да та мера треба да спречи трећи талас инфекције, односно крах здравственог система Аустрије.

Министарство унутрашњих послова Аустрије указује да је Турска крајем новембра имала више од 31.000 новозаражених, а Србија више од 6.000, при чему је недељни број по 100.000 становника у Србији био на 711.