Прочитај ми чланак

Бостон: Убијени полицајац и бомбаш

0

boston bombas(Б92)

Бостонски медији преносе да је један од двојице осумњичених за постављање бомби на маратону ухапшен. У току је потрага за другим у граду Вотертауну.

Нови хаос на улицама Бостона, након бомбашког напада на маратону, започео је пуцњавом у кампусу чувеног универзитета МИТ где је убијен један полицајац.

Уследила је потера током које су се чули пуцњава, али и експлозије приликом чега је рањен још један полицајац. Претпоставља се да су бегунци бацали гранате из аутомобила. Званичници ништа не потврђују.

Полиција је саопштила да истражује пуцњаву и пљачку аутомобила у којем су побегли осумњичени. Како је саопштено, полиција је алармирана након пуцњаве, а у међувремену очевици су јавили да су два наоружана мушкарца украла аутомобил, па је полиција је кренула у потрагу за њима. Током потере, осумњичени су пуцали и бацали бомбе и гранате на полицију, при чему је убијен један полицајац, а други рањен.

„Потрага за украденим возилом је у току. Један од двојице осумњичених је смртно рањен и преминуо је на путу до болнице“, саопштила је полиција и додала да је рањени полицајац тренутно на операцији и да је у критичном стању. Он је, како наводе бостонски медији, као полицајац радио свега неколико година.

Полција је нагласила да је осумњичени „екстремно опасан и наоружан“ и апеловала на становнике да му се не приближавају, већ да одмах јаве где се налази.

Дописница WCVB.com рекла је раније да су полицајци међу собом причали да је један осумњичени мртав.

Агенти ФБИ стигли су у Вотертаун око поноћи, по локалном времену, што указује да су ови инциденти повезани са бомбашким нападом на маратону.

„Ово је веома опасно. Свесни смо ситуације, укључени смо у потрагу и мотримо је“, каже један од агената ФБИ-а који је тражио да буде анониман.

НБЦ је објавио да је у Вотертауну полиција пронашла експрес лонац и експлозив, а полиција је саопштила да је „могуће да је током потере коришћен експлозив против полиције“.

Полиција је навела и да је пронашла неколико експлозивних направа, да ће ускоро детонирати једну од њих и да ће становнике упозорити сиреном.

Извор „Бостон Глобе“ рекао је да је „још рано за спекулације“.

Медији јављају и да је ФБИ испитао је једну особу са лисицама на рукама у возилу Хитне помоћи.

Полиција је апеловала на становнике Вотертауна да не излазе из својих кућа, али и да никоме осим полицији не отварају врата. Тренутно се врши претрага „од врата до врата“ у целом Вотертауну.

Питера Џенингса (33) пробудила је пуцњава током спавања.

„Звучало је као детонирање динамита. Погледао сам кроз прозор и видео нешто што никада пре нисам видео – плаво светло је било свуда“, рекао је он за „Бостон Глобе“.

Америчке власти објавиле су синоћ фотографије и видео на којем су приказана двојица осумњичених за бомбашки напад током маратона у Бостону.