Прочитај ми чланак

Борељ: Ако Запад престане да подржава Кијев – рат у Украјини ће се завршити…

0

СУКОБ у Украјини могао би да се заврши у року од неколико недеља ако западне земље престану да пружају војну подршку Кијеву - изјавио је представник Европске уније (ЕУ) за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ.

Наступивши на форуму „Шангри-Ла дијалог“ у Сингапуру, признао је то овако:

„Знам како да окончам сукоб у Украјини. Веома је лако. Прекидамо војну подршку Украјини и рат ће се завршити за неколико недеља“.

У наставку је рекао да је важно како ће се тај сукоб завршити:

„Да ли је важно или није? Ако је важно, а јесте, онда не можемо да обуставимо војну подршку Украјини, јер не желимо свет који ће постати свет капитулација, свет у којем ће Украјина бити друга Белорусија“.

Типично западњачки, додао је да ће Запад наставити да пружа војну подршку Кијеву управо зато што „жели мир у Украјини“.

Борељ је 29. маја рекао да „без оптимизма“ очекује развој украјинског сукоба овог лета. Притом је изразио жаљење што је због сложеног система доношења одлука у ЕУ потрошено „превише времена“ на испоруке тенкова Кијеву. Према његовим речима, исто се дешава и са борбеним авионима Ф-16 које Европа планира да обезбеди Украјини у будућности.

Борељ је 23. маја рекао да су земље ЕУ ове године Кијеву испоручиле ракетних пројектила и граната за укупно 800 милиона евра.

Прецизирао је да је Кијев добио 220.000 артиљеријских граната и 1.300 пројектила.