Прочитај ми чланак

Борбени бродови Русије и Кине срели се у Јапанском мору током вежби „Восток 2022“

0

Одреди борбених бродова Војно-морнаричке флоте Русије и Војно-морнаричких снага Кине срели су се у Јапанском мору у оквиру стратешких командно-штабних вежби „Восток 2022“, саопштило је Министарство одбране Русије.

„У северном делу Јапанског мора одржан је сусрет одреда борбених бродова Војно-морнаричке флоте Русије и Војно-морнаричких снага Народно-ослободилачке армије Кине, које учествују у вежбама ‘Восток 2022’. Приликом сусрета посаде бродова двеју земаља су једна другој упутиле поздраве у складу с војно-морнаричким церемонијалом“, наведено је у саопштењу.

Војно-морнаричку флоту Русије представља одред бродова Тихоокеанске флоте, у чијем су саставу брод „Маршал Крилов“, корвете „Гремјашчи“, „Совершени“ и „Герој Руске Федерације Алдар Циденжапов“, велики десантни бродови „Осљабја“, „Пересвет“ и „Николај Вилков“, као и помоћни бродови.

Међу кинеским бродовима су разарач „Нијан Чан“, стражарски брод „Јан Чен“ и брод за комплексно снабдевање „Дун Пинху“.

Руска и кинеска посада су усагласиле план заједничких дејстава, а затим су приступиле испуњавању постављених задатака, међу којима је одбрана морске комуникације и области морске економске делатности, као и сарадња с копненим снагама у правцу Приморја, наведено је у саопштењу.

Ловци Су-35С пресрели више од 20 авиона условног противника

Ловци Су-35С су током стратешких вежби „Восток 2022“ пресрели више од 20 високоманеварских ваздушних циљева условног противника, саопштило је Министарство одбране Русије.
 
„Током испуњавања задатака одбијања ваздушног напада условног противника, у оквиру стратешких командно-штабних вежби ‘Восток 2022’ посаде ловаца Су-35С Источног војног округа су пресреле више од 20 ваздушних циљева, чију су улогу испуњавали авиони Су-30СМ“, наведено је у саопштењу.
 
Наводи се да су авиони Су-30СМ летели на висини изнад 10.000 метара, маневрисали и мењали трајекторију. Сваки од авиона „противника“ на време је лоциран заједничким снагама противваздушне одбране и авијације.
Стратешке вежбе „Восток 2022“ одржавају се од 1. до 7. септембра на седам полигона Источног војног округа, а у њима учествује више од 50.000 људи, користи се више од 5.000 јединица наоружања и војне технике, укључујући 140 летелица, 60 борбених бродова, чамаца и других пловила.
Заједничка дејства прате и оперативне групе за управљање, војни контингенти и посматрачи земаља ОДКБ-а, ШОС-а и других партнерских земаља, међу којима су Азербејџан, Алжир, Јерменија, Белорусија, Индија, Казахстан, Киргизија, Кина, Лаос, Монголија, Никарагва, Сирија и Таџикистан.