Прочитај ми чланак

Болсонаро жели да поништи изборе у Бразилу

0

Адвокати бразилског председника Жаир Болсонара позвали су изборну власт у земљи да поништи све гласове дате на више од половине електронских гласачких машина коришћених на изборима које је “за длаку” изгубио од бившег председника Луиза Инасија Луле да Силве.

У жалби поднесеној у уторак, Болсонарова либерална партија довела је у питање резултате другог круга од 30. октобра због, како су назвали, „непоправљивог непоштовања због квара у систему“, тврдећи да скоро 280.000 старијих гласачких машина немају идентификационе бројеве у интерним евиденцијама.

Бивши председник да Силва – левичарски политичар који је многим Бразилцима познат само као „Лула“ – званично је проглашен за победника са малом разликом од 50,9% наспрам 49,1% садашњег председника. Међутим, ако се сви дотични гласови пониште, Болсонаро би поново био изабран са 51 одсто преосталих важећих гласова, каже Марсело де Беса, адвокат који је поднео захтев.

Врховни изборни суд је приметио да су исте гласачке машине коришћене у првом кругу избора, у којем је Болсонарова партија победила све конкуренте у оба конгресна дома. Суд је одредио рок од 24 сата за Болсонарове савезнике да представе потпуну ревизију оба круга гласања.

Уочи избора, Болсонаро је више пута тврдио да је бразилски систем електронског гласања отворен за превару и оптуживао изборне власти да фаворизују Лулу. Чини се да његове критике одражавају изјаве бившег америчког председника Доналда Трампа – лидера са којим је био у топлим односима – који је више пута тврдио да су му украдени амерички избори 2020. И Трамп и Болсонаро нису успели да пруже доказе који би подржали њихове наводе или њихови докази нису били прихваћени од стране суда.

Болсонарово одбијање да формално призна пораз изазвало је хаотичне протесте широм Бразила раније овог месеца. У једном тренутку, демонстранти су захтевали војно преузимање владе и истрагу електронског гласачког система у земљи.

Болсонаро је затражио од својих присталица да не блокирају савезне аутопутеве, тврдећи да би то само поткопало легитимитет њиховог протеста. Уместо тога, позвао их је да се окупљају на трговима и другим одговарајућим местима за скупове, рекавши да су такви протести „веома добродошли” и „део наше демократије”.