Прочитај ми чланак

„Блумберг“: Земље „ОПЕК+“ следе пример Русије – то ће уништити моћ долара

0

САД би могле скупо да плате за покушај да се освете земљама „ОПЕК+“. О томе пише колумниста Блумберга Хавијер Блас.

Односи између САД и Саудијске Арабије се убрзано погоршавају. Пре извесног времена, ОПЕК+ је објавио одлуку да смањи производњу нафте за 2 милиона барела. САД су одлучиле да је за такву одлуку одговорна Саудијска Арабија, која игра велику улогу у уједињењу извозника нафте.

„Ријад је изазвао Вашингтон. Ово је разбеснело САД“, пише Хавијер Блас.

Чињеница је да америчка страна намерава да ограничи цену руске нафте, како би Москви ускратила извозне зараде. Међутим, Русија је упозорила да ће престати да испоручује „црно злато“, оним земљама које подржавају одлуку о „плафону“ цена. Сходно томе, на тржишту ће доћи до несташице нафте и цена ће само расти.

Да би избегле такав сценарио, САД су тражиле од Саудијаца да „ОПЕК +“ повећа производњу нафте. Међутим, уместо тога, организација га је, напротив, снизила, што ће такође довести до несташице горива и поскупљења.

Тада је Вашингтон затражио, да Саудијска Арабија бар за месец дана одложи одлуку, како бензин не би поскупео пре избора за амерички Конгрес, који ће се одржати у новембру, међутим, Саудијци нису послушали америчке жеље.

„Односи САД и Саудијске Арабије су сада на горем нивоу, него што су били након убиства новинара Џамала Кашогија у октобру 2018.“, наводи колумниста Блумберга.

Као резултат тога, Џо Бајден је одлучио да казни и Саудијску Арабију и све представнике „ОПЕК+“. Бела кућа планира да усвоји закон под називом „НОПЕЦ“.

То би требало да омогући државама да подреде „ОПЕК+“ својим антимонополским законима. Министарство правде САД ће моћи да поднесе антимонополску тужбу против „ОПЕК+“, због покушаја да контролише производњу нафте, или утиче на цену „црног злата“.

„Међутим, без обзира на то, колико Бајден жели да казни Саудијску Арабију и „ОПЕК“ због смањења залиха нафте, било би много мудрије избећи оштрије законе. У супротном, постоји ризик да ће Саудијци одбацити америчку финансијску имовину, преусмерити продају нафте, и отворено разматрати опције о ценама нафте у другим валутама“, пише Блас.

Он је сигуран, да покушај да се земље „ОПЕК+“ узму под контролу, може скупо да кошта Американце. Највећи извозници нафте, могли би да узврате бацањем америчких финансијских средстава и уништавањем концепта петродолара. Штавише, Русија већ дуго води политику лишавања долара статуса светске валуте. Њени партнери из „ОПЕК+“ могу да искористе пример Москве.

Саудијска Арабија, Уједињени Арапски Емирати, Кувајт и Ирак заједно, држе око 246 милијарди долара у америчким трезорима. Реална цифра је вероватно чак и већа, пошто се неке од инвестиција обрађују кроз пореске рајеве. Дампинг ове имовине ће уздрмати ионако нестабилно тржиште трезора САД.

Нацрт закона о „НОПЕЦ-у“ постоји дуго, али је увек остао само нацрт, пошто САД нису хтеле да покваре односе са блискоисточним земљама. Међутим, данас постоји реална шанса да ће „НОПЕЦ“ заиста бити усвојен – и тада земље Залива могу да ликвидирају своја финансијска средства у САД.

Истовремено, апсолутно није реално да ће Вашингтон моћи да подреди „ОПЕК+“ својим антимонополским законима – организација може једноставно да одбије да се придржава судског налога. У међувремену, мало је вероватно да ће САД бити спремне на озбиљан одговор Саудијске Арабије и других земаља, које су чланице асоцијације извозника.