Прочитај ми чланак

„Блумберг“: Немачка врши притисак на савезнике из ЕУ да Украјини пошаљу тенкове

0

Немачке власти предложиле су европским партнерима из НАТО-а да преузму конкретне обавезе по питању испорука тенкова „леопард 2“ Украјини јер су забринуте да партнери из ЕУ можда неће обезбедити Кијеву довољно тенкова, саопштила је агенција „Блумберг“.

„Немачка жели да њени европски савезници, који имају тенкове ‘леопард 2’ у својим војним залихама, до краја ове недеље преузму конкретне и детаљне обавезе“, наводе извори из Владе Немачке.

То ће омогућити да се пређе на планирање испорука на састанку министара одбране земаља НАТО-а у Бриселу који ће се одржати 14. фебруара.

Како лист наводи, Немачка је све више забринута да европски савезници неће обезбедити Украјини довољно борбених тенкова за формирање два обећана тенковска батаљона (62 тенка).

Немачке власти раније су саопштиле да ће Украјини испоручити 14 тенкова „леопард 2“, те да ће другим земљама дати дозволу да Кијеву предају немачке тенкове из својих залиха. Према речима немачког министра одбране Бориса Писторијуса, тенкови „леопард 2“ биће послати у Украјину „до краја марта“. Велика Британија, Норвешка, Пољска, Словачка и Француска такође су саопштиле да намеравају да испоруче Кијеву тенкове западне производње. Украјина очекује да добије прву партију од 140 тенкова из 12 земаља. Кијев такође тражи од Немачке подморнице и ловце.