Прочитај ми чланак

Блумберг: Америка би била поражена у сукобу са Русијом, Ираном и Кином

0

Сједињене Државе би могле бити поражене у конфронтацији са Русијом, Ираном и Кином ако се сукоби са овим земљама догоде готово истовремено, пише колумниста Блумберга Хал Брандс, преноси РИА Новости.

„Замислите сценарио у којем, за годину, две или три, свет потресају ратови од Европе до Тихог океана. Идеја није тако апсурдна као што мислите. Никада раније се Сједињене Државе нису суочиле са таквом перспективом краткотрајног војног сукоба у неколико одвојених региона“, тврди аутор.

Према његовим речима, напета ситуација око Украјине , Тајвана и Блиског истока могла би да прерасте у глобалну битку у којој ће САД морати да изаберу приоритетни правац за себе.

„Збројите ове кризе заједно и добићете узроке евроазијског пожара… Ментална вежба показује колико је опасност од великог рата постала распрострањена. Такође нас подсећа да су данашње кризе чвршће међусобно повезане него што се чини“, приметио је колумниста.

Преоптерећена задацима ове величине, тврди Брандс, америчка држава неће моћи да одговори на један проблем без разматрања његовог утицаја на способност Вашингтона да решава друге.

Захтеви за владу САД биће изузетно оштри у таквим екстремним условима, резимирао је новинар.