Прочитај ми чланак

„Bloomberg“: Сукоб у Украјини открива критичну рањивост Америке

0

Уз све већу војну помоћ режиму у Кијеву, Сједињене Државе су се суочиле са ризиком да остану без оружја за сопствене оружане снаге.

О томе пишу колумнисти Ентони Капацио и Кортни Мекбрајд, у свом материјалу за агенцију „Блумберг“. По њиховом мишљењу, амерички арсенали могу бити на ивици критичног исцрпљивања, што ће негативно утицати на одбрамбену способност земље.

Аутори истичу, да је главни проблем редовна испорука високотехнолошког наоружања у Украјину. Напомиње се да играјући улогу арсенала „без дна“ за Оружане снаге Украјине, америчко руководство ризикује да значајно ослаби сопствену војску, која може бити онеспособљена у области копненог наоружања, што се огледа у недостатку граната, тенкова и преносивих ракетних система.

С тим у вези, публикација цитира коментар америчке амбасадорке у НАТО-у Џулијане Смит, дат 13. децембра.

„Ово је веома озбиљан проблем како за савезнике у НАТО-у, који пружају значајну помоћ украјинским оружаним снагама, тако и за саме украјинске оружане снаге, које се суочавају са недостацима.

Аналитичари додају, да се рањивост Сједињених Држава манифестовала и у неспремности да производе једноставно оружје- гранате, тенкове и преносиве ракетне системе. То је оружје које америчка страна тренутно испоручује кијевском режиму.

У чланку се такође сугерише, да би слабљење америчке војске могло резултирати растућом претњом од Кине и Северне Кореје. Капацио и Мекбрајд верују, да Вашингтон можда неће моћи да помогне Тајвану да се одбрани од Кине.