Прочитај ми чланак

Блинкен у Израелу наступа као Јеврејин! Ево ко су Јевреји у врху америчке политике

0

Одавно се зна да је државни секретар САД Ентони Блинкен – Јеврејин, да има уз амерички и пасош Израела. Пре неки дан у Тел Авиву – он се тиме и јавно хвалио, а од почетка рата ( за недељу дана) долетео је чак три пута из САД у Израел да види Нетанјахуа. Последњи пут је довео и Бајдена са собом, који се првих дана мало премишљао око доласка. Ево ко су још утицајни Јевреји у америчкој политици и државном апарату.

Огроман број конгресмена, сенатора, гувернера, министара, судија и особа на највишим положајима у САД има уз америчко и израелско држављанство.

Алехандро Николас Мајоркас преузео је дужност америчког секретара за унутрашњу безбедност након Бајденове инаугурације. Син је кубанског Јеврејина и румунске Јеврејке чија породица је напустила Румунију пре Холокауста, као многи утицајни који су имали „дојаву“. Његов отац је потом побегао у Сједињене Америчке Државе 1960. године од револуције на Куби.

Џенет Луиз Јелен, Бајденова министарка финансија, рођена је у лето 1946. у јеврејској породици у Бруклину.

Мерик Брајан Гарланд – генерални тужилац Сједињених Држава – потиче из јеврејске породице која је стигла из Русије. Родитељи његовог оца и мајке су емигрирали (као и Блинкенов прадеда Меир Блинкин) из Руске империје.

Џефри Данстон Зиентс – шеф протокола Беле куће – рођен је пре 57 година у Вашингтону, у јеврејској породици.

Аврил Јаника Хејнс – директорка Националне обавештајне службе, прва жена у историји САД на тој функцији – рођена је у Њујорку. Мајка јој је била Јеврејка и уметница Адријен Рапин (оригинално презиме Рапопорт).

Гувернер Колорада, члан Демократске странке Џаред Шуц Полис. Његови преци, Јевреји који су живели у Руској империји, на територији садашње Украјине и Пољске, емигрирали су у Сједињене Државе почетком двадесетог века.

Гувернер државе Хаваји, члан Демократске партије Џошуа Бут Грин – рођен 1970. године у држави Њујорк у јеврејској породици. Један је од ретких политичара који „признаје порекло“ и поносно пише у званичној биографији да је по религији „Јеврејин“ иако је основно и средње образовање стекао у Квекерској гимназији (квекери су хришћанска верска заједница).

Гувернер Илиноиса, Џеј Роберт Прикер, такође је члан Демократске партије. И његови преци су са територије данашње Украјине.

„Потичем из јеврејске породице из Украјине“, рекао је у једном интервјуу.

Гувернер Пенсилваније, члан Демократске партије Џошуа Давид Шапиро, рођен је пре 50 година у јеврејској породици у Канзас Ситију. Похађао је средњу школу на Јеврејској академији Акиба. Када је почетком ове године ступио на дужност гувернера, положио је заклетву на хебрејској Библији, посебно преузетој за ту сврху из Националног музеја америчке јеврејске историје.

Његов директор је навео: „Изабрани гувернер Шапиро је Јеврејин поносан на своју националност и веру. Он је своју веру чак учинио делом своје политичке кампање“.

Шапиро је тренутно један од најгласнијих „ботова“ Израела на Твитеру.

Наравно, Јевреја у врху америчке власти има далеко више, већина тај податак крије, али занимљиво је да је Јозеф Бајден пре неколико дана приликом посете Тел Авиву изјавио следеће:

„Израел је земља где сам и ја рођен“…

Није рођен у Израелу званично, шта више рођен је неку годину пре него што је основан Израел, али могао је ту да одрасте и да се тога емотивно присети у фази деменције.