Прочитај ми чланак

Бивши премијер Словачке: Зеленски досадио целом свету

0

Лидери западних земаља схватили су да је украјинска криза изузетно тешка са финансијске тачке гледишта, сматра Роберт Фицо

Украјински председник Владимир Зеленски почео је да досађује свету, јер чак и његове присталице схватају да је сукоб у Украјини, који је финансијски „изузетно тежак“ дугорочно неприхватљив, изјавио је бивши премијер Словачке и лидер велике опозиционе странке Смер Роберт Фицо.

„Погледајте како се мења однос према украјинском председнику. Светски лидери почињу да разговарају са Зеленским на другом језику“, казао је Фицо, који је иначе и фаворит за победу на изборима Словачке, који се одржавају сутра.

Он је напоменуо да Зеленском није било дозвољено да говори у Конгресу током недавног путовања у Сједињене Државе, а у Канади су активисти организовали митинг против његове посете, што потврђује да је свет уморан од Украјине.

Фицо је такође осудио одавање почасти бившем припаднику СС дивизије „Галиција“ Јарославу Хунки у канадском парламенту, рекавши да је „посебно заглушујући аплауз Зеленског, чији је деда био војник Црвене армије и борио се против нациста“.

„Канадски парламент је током посете Зеленског громогласним аплаузом поздравио 98-годишњег емигранта из Украјине, који је представљен као херој Другог светског рата, који се борио, не против фашиста, већ против Русије, односно против Црвене армије у којој су представници свих националности бившег Совјетског Савеза. Слепило је сада огромно и емигрант је награђен овацијама, а главно је да се борио против Русије и уопште није битно што је био припадник СС формације“, нагласио је.

Фицо је раније рекао да је словачка војска страдала због испоруке војне опреме Оружаним снагама Украјине, напоменувши да ће, уколико његова странка победи на парламентарним изборима, бити обустављена војна помоћ Украјини из Словачке.