Прочитај ми чланак

Бивши премијер Израела: Зеленски се крио у бункеру, Путин обећао да га неће убити

0

Након што му је потврђено да није у опасности, украјински председник сликао се у канцеларији и написао да "није уплашен", тврди Нафтали Бенет

Некадашњи премијер Израела Нафтали Бенет изјавио је да се украјински председник Владимир Зеленски на почетку специјалне војне операције крио у бункеру, а да му је председник Русије Владимир Путин дао реч да га неће убити.

„Он ми је учинио два велика уступка“, говорио је Бенет о посети Москви 5. марта прошле године.

„Знао сам да је Зеленски у опасности и да се крије у бункеру. Питао сам Путина, ‘Да ли планирате да убијете Зеленског?’, он је рекао да га неће убити“, изјавио је Бенет, преноси „Тајмс оф Израел“.

Он је рекао да му је председник Путин то потврдио још једном, те да је он то схватио као обећање.

Бенет је рекао да се са Зеленским чуо непосредно након трочасовног разговора са Путином, и да му је рекао, „Управо сам изашао са разговора са Путином, неће те убити“.

„Он ме је упитао, ‘Јеси ли сигуран’, одговорио сам: ‘100 посто'“, изјавио је Бенет и додао да је два сата касније украјински председник сликао селфи у својој канцеларији и написао да „није уплашен“.

Како тврди бивши израелски премијер, Путин је у том тренутку пристао да не захтева демилитаризацију Украјине, док је Зеленски рекао да његова земља неће тражити чланство у НАТО-у. Неколико месеци касније, Зеленски је променио плочу и позвао северноатлантску алијансу да прими Украјину у своје чланство.

Бенет је такође навео да га је украјински председник замолио да се обрати руском руководству након почетка специјалне операције, с његове стране је то била „молба за помоћ“.

„Зеленски ме је позвао и замолио да контактирам Путина. Имам све евидентирано… Било му је веома тешко. Не заборавите, у том тренутку је био сигуран да су му дани одбројани, да намеравају да га убију“, рекао је бивши шеф владе.

Бенет додаје да је све своје акције „у потпуности координирао“ са лидерима САД, Велике Британије, Немачке и Француске.