Бивши онколог из СЗО: Вирус корона ће нестати сам од себе пре вакцинe

0

Мислим да имамо више имунитета него што је то процењено, обзјавио на Твитеру академик и бивши главни онколог Светске здравствене организације Карол Сикора

Вирус корона могао би да нестане сам од себе пре него се појави било каква вакцина, рекао је Карол Сикора, академик и бивши главни онколог Светске здравствене организације. Сикора се огласио на Твитеру појаснивши како постоји реална вероватноћа да ће вирус природно ишчезнути пре него што научници развију вакцину.

„Свуда видимо отприлике сличан образац. Мислим да имамо више имунитета него што је то процењено. Морамо наставити успоравање вируса, али он би могао и сам да нестане“, написао је Сикора.

Његова изјава изазвала је приличну реакцију јавности, па је Сикора истакао како је то његово мишљење и један од могућих сценарија. Научник је додао да нико не зна шта ће се десити, те позвао јавност да се држи правила социјалног дистанцирања.

Бројне земље и фармацеутске компаније широм света такмиче се у развоју вакцине против вируса корона који је до сада однео више од 312.000 живота, показују подаци Универзитета Џонс Хопкинс, преноси Кликс.

Почетком ове седмице, СЗО је открила да је осам кандидата за вакцину тренутно подвргнуто клиничким испитивањима, док се за још 110 вакцина врше претклиничке процене. Поједине земље, укључујући Велику Британију и Кину, почеле су да тестирају вакцине на људима.

Међутим, још увек није јасно када ће вакцине бити доступне. Надаље, челник америчког Националног института за алергију и заразне болести Ентони Фаучи упозорава да „нема гаранција да ће вакцина заправо бити учинковита“.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!