Прочитај ми чланак

Бивши бугарски министар: Софија да се не буса око гаса иначе Руси „заврћу славину“

0

Одлука Москве да се гас плаћа у рубљама представља први корак дугорочне стратегије и уколико руководство наше земље не престане да се буса, Русија ће нам „заврнути славину”, изјавио је бивши министар енегетике Бугарске Румен Овчаров.

„Та стратегија се, како схватам, састоји у томе да ће се сва добра, коју Европа и свет не могу да обезбеде без руских ресурса, у будућности такође плаћати у рубљама. А сада је једноставно у току тестирање механизма“, оценио је Овчаров.

Он је за Бугарски национални радио рекао да се не слаже са мишљењем актуелног министра енергетике Бугарске Александра Николова, који је раније изјавио да ће плаћање у рубљама довести до повећања цена гаса.

„То ће довести до раста курса рубља. Али уговори Бугарске са ‘Гаспромом’ склопљени су на одређени износ и управо ће се он исплаћивати“, каже бивши министар.

Овчаров је скренуо пажњу на то да Софија, у складу са уговором, плаћа гас два пута месечно, па гас за април још није у потпуности плаћен. Према његовим речима, ако Бугарска одбије да уплати следећи део у рубљама, онда у последњих десет дана овог месеца можемо очекивати да ће Русија „заврнути славину”.

С тим у вези, апеловао је на бугарско руководство да размисли о индустријским предузећима која не би могла да раде без гаса.

„Не можемо се бусати и говорити да ‘имамо алтернативе’. Добро, које су то алтернативе? Нисам видео никакву разумну алтернативу. Повећане испоруке гаса из Азербејџана могуће су тек после друге половине године, након потписивања додатних споразума у јулу“, објаснио је Овчаров.

Бугарски министар енергетике Александар Николов изјавио је у недељу да је његова земља званично примила захтев „Гаспрома“ за плаћање гас у рубљама.