Прочитај ми чланак

Бивши бугарски министар о испорукама Ф-16: САД су нас превариле, нека плате казну

0

Бивши министар економије Бугарске, посланик Бугарске социјалистичке партије Румен Генчев, оштро је критиковао владу Бојка Борисова и тренутну техничку владу због ситуације са ловцима Ф-16.

Према његовом мишљењу, влада Борисова, која је 2019. године склопила уговор о куповини прве серије ловаца Ф-16, преварила је бираче. План је био да се авиони користе у војсци 2023-2024. године, али су на пролеће САД обавестиле да се испорука одлаже због пандемије вируса корона.

Очекује се да ће Бугарска добити авионе 2025. године. Председник Румен Радев је упозорио да ће авиони МиГ-29, који би требало да буде замењен авионима Ф-16, бити ван употребе већ следеће године.

САД су превариле Бугарску, јер су узеле новац и отказале испоруку 2023. године, сматра Генчев и додаје да пандемију не треба сматрати вишом силом.

„Где се још на свету тако нешто догађа? Узели су нам 100 одсто новца за авионе (2019. године је Бугарска у потпуности платила прву партију Ф-16) на инсистирање паметних, под наводницима, бугарских политичара који сада мирно пију кафу и желе да бугарски народ од њих купи још осам цртежа! Шта се то дешава?! Америчка влада није испунила своје обавезе према Бугарској, узела је 100 одсто новца за авионе. Ако буде потребно нека плате за изнајмљивање авиона који су потребни Бугарској“, нагласио је Генчев у интервјуу Бугарском националном радију.

Без обзира на одложене испоруке првих осам Ф-16, нова техничка влада је у септембру одобрила инвестициони пројекат за куповину друге партије авиона. Бугарска још није добила нове америчке авионе, па планира или да купи друге ловце или да их изнајми, на пример од Шведске или Француске.