Прочитај ми чланак

Биланс масакра на универзитету у Прагу ⎯ 15 мртвих и 24 рањених; Дан жалости у…

0

Чешки премијер Петр Фијала саопштио је да је влада те земље суботу, 23. децембар, прогласила даном националне жалости због пуцњаве на Карловом универзитету у Прагу у којој је страдало најмање 15 особа, укључујући нападача, док је 24 људи рањено.

„Влада је усвојила закључак у којем изражава дубоко саучешће породицама жртава, а минутом ћутања на почетку седнице владе одали смо пошту жртвама пуцњаве“, рекао је Фијала, преноси Танјуг писање листа Новинки.

Он је позвао грађане Чешке да 23. децембра у 12 часова минутом ћутања одају пошту жртвама, додавши да ће се тада огласити и звона на црквама широм земље.

Подсетимо, на Филозофском факултету Карловог универзитета на Тргу Јана Плаха у Прагу у четвртак догодила пуцњава у којој је, према последњим информацијама из полиције, убијено 15 особа, укључујући нападача, док је повређено њих 24.

Нападач легално поседовао оружје

Чешка полиција открила је идентитет 11 од 14 жртава пуцњаве на Карловом универзитету у Прагу и саопштила да је нападач, 24-годишњи студент, легално поседовао ватрено оружје и био инспирисан сличним догађајима у иностранству.

Полиција је објавила на платформи X да је предузела превентивне мере предострожности широм Чешке усмерене на школе, болнице, културне и спортске догађаје, као и да нема информација о још некој конкретној претњи.

Полиција је навела да је током целе ноћи радила у згради Филозофског факултета на Тргу Јана Палаха и да и даље ради на утврђивању идентитета преосталих жртава, објавила је чешка агенција ЧТК, преноси Танјуг. У оквиру мера предострожности на улицама ће бити и полицајци са дугим цевима.

Постоји сумња да је нападач на универзитету можда одговоран и за убиство мушкарца и бебе у Клановицама крајем прошле недеље, када је непозната особа пуцала и усмртила 32-годишњег мушкарца и његову двомесечну ћерку.

Наводи се и да је отац осумњиченог за пуцњаву јуче пронађен мртав.

Грађани су већ послали више од 2,5 милиона круна за помоћ породицама жртава трагедије на универзитету преко фонда задужбине Карловог универзитета.