Прочитај ми чланак

Бил Гејтс: Издржите до пролећа, биће довољно оних који ће се одмах вакцинисати

0

Суоснивач „Мајкрософта“ и мултимилијардер Бил Гејтс верује како ће готово све вакцине за вирус корона бити делотворне и да дотад треба да се стрпимо јер ће сигурно бити довољно добровољаца који ће подстаћи остале да се вакцинишу.

Гејтс тврди како очекује да – као што су се „Фајзерове“ и „Модернине“ вакцине се по првим подацима показале као делотворне – иста ствар буде и са вакцинама компанија „Астра зенека“, „Џонсон и Џонсона“, као и „Новавакса“, преносе Новости.

© AP Photo

„Верујем да ће се до фебруара показати да су све те вакцине ефикасне и сигурне. И даље расте број новозаражених и очекује се даљи раст све до фебруара, а то би у САД могло значити преко две хиљаде мртвих дневно у том периоду“, рекао је Гејтс па се дотакао мера:

„Носите маске. Покушајте да издржите до пролећа јер тада ће вакцине заиста почети да смањују број заражених, а помоћи ће и промена времена на топлије.“

Неке вакцине имају логистичке проблеме, попут „Фајзерове“, које се мора складиштити на чак минус 75 Целзијусових степени. Ипак, Гејтс верује како ће се ти проблеми решити.

„Морате се побринути да се нека вакцина не потроши узалуд, али верујем да ће се логистика већ некако решити. Мислим да ће бити довољно људи који ће се одмах вакцинисати и онда ће они привући остале, па ћемо временом доћи на тај ниво од 70 одсто и више оних који су нам потребни како бисмо спречили ширење болести.