Прочитај ми чланак

Биће збрисане и најгоре последице: Гејтс прогнозира када ће крај пандемије

0

Пандемија вируса корона биће завршена до 2022. године и не само даће бити завршена, већ ће бити „збрисане“ и њене најгоре последице до тада, међу којима су и економске, рекао је оснивач „Мајкрософта“ Бил Гејтс.

Гејтс је, у интервјуу за француски „Л Експрес“ и амерички „Њујорк магазин“, навео како ће бити потребно 40 милијарди долара да би се вакцинисала целокупна људска популација.

Најважнија ствар у борби против пандемије, каже Гејтс, је развој вакцине, али и система којим ће она моћи да буде дистрибуирана како би је сви добили.

„Уколико будемо имали среће да неке од вакцина које се развијају буду успешне, а неке од њих и довољно јефтине, те ако фабрике буду могле да их произведу у довољном броју, пандемија ће бити окончана за две године. У том случају, 2021. године уследиће пад пандемије, а биће потпуно готовоа 2022.“, рекао је Гејтс.
Оснивач „Мајкрософта“ интервју је дао из свог дома у Сијетлу, где је затворен од почетка пандемије.

Како је додао, постао је мета бројних теорија завере у вези са пандемијом вируса корона, али то га не спречава да највећи део времена троши на убеђивање државних и приватних улагача који би могли да помогну у напорима да пандемија буде побеђена, док је сам већ дао 350 милиона долара у ту сврху.

Он је поновио како вирус корона највише погађа старе, те да су најугроженије земље које имају старо становништво.

„То је као и код грипа. Од грипа у току године умре 60.000 људи у САД, а од тога је 400 испод 60 година. Корона је још специфичнија и још више погађа старе него грип“, рекао је Гејтс.

Додао је и да су маске веома важне, јер тек око 20 одсто оболелих кашље, а вирус се преноси и током гласног говора.

Он је осудио грешке америчког здравственог система, указавши на недовољан број тестова, кашњење у резултатима тестова, непраћење контаката… Такође, навео је да је један од проблема и то што не постоји планетарни здравствени апарат, те да Светска здравствена организација нема довољно ресурса да се бори са пандемијом.

Оснивач „Мајкрософта“ навео је да постоји неколико „обећавајућих показатеља“, као што је могућност да имунитет на неки од других вируса корона пружа заштиту и од САРС КоВ-2, али да их нико није доказао.

„После ове пандемије бићемо спремни за следећу уколико буде личила на ову. Ако следећа пандемија не буде последица неког терористичког напада, имаћемо систем брзог тестирања. Тренутно постоји ПЦР тестирање ГМО семена, где се дословно спроводе милиони тестова. Желимо то да преведемо и на тестирање респираторних болести, како би једна држава могла да тестира 20 одсто популације недељно“, рекао је Гејтс и додао како се нада да ће масовна тестирања изазвати мање отпора него вакцинација.

Када је у питању лечење ковида-19, Гејтс је навео да „нема добре вести о крвној плазми“, те да „ремдесивир даје само мале ефекте“, али да су нова нада лекови базирани на моноклоналним антителима, за која би поуздани подаци могли да се добију за два месеца.
Он је рекао како верује да код већине људи имунитет на корону „може трајати више година“.

Гејтс је, иначе, јуче објавио годишњи извештај фондације која носи његово и име његове супруге Мелинде.

Како је у том извештају навео, „2020. година је другачија од свих других због избијања пандемије“.

„Пандемија не само да је зауставила прогрес, већ га је и вратила уназад. Неједнакости међу људима су се погоршале. Последњи пут када је оволико земаља било у рецесији била је 1870. година, сиромаштво расте. Бележимо први раст сиромаштва после 20 година пада“, навео је Гејтс у извештају.

Оснивач „Мајкрософта“ додао је да нас је „пандемија вратила 25 година уназад када је у питању развој и дистрибуција вакцина против различитих болести“.

„Проценат вакцинисане деце прошле године достигао је 84 одсто, а сада је пао на 70 одсто, као пре 25 година“, објаснио је Гејтс.