Без полицијског часа и ванредног стања, уз пуно тестова: У Русији мало оболелих

0

Руски председник Владимир Путин рекао је ове седмице да је његова земља успела да заустави масовно ширење коронавируса - и да је ситуација "под контролом", захваљујуц́и раним и агресивним мерама.

Да ли Русија има коронавирус под контролом?

Foto: AP

Према информацијама које су објавили руски званичници, чини се да је Путинова стратегија функционише. Број потврђених случајева оболелих од коронавируса је изненађујуће мали, ако се узме у обзир да Русија дели дугу границу са Кином и да је првог оболелог имала још у јануару.

Русија – земља од 146 милиона становника – има мање потврђених случајева од Луксембурга. У Русији је до сада потврђено 306 оболелих за разлику Луксембурга где има 670 заражених на укупно 628.000 становника.

Руске мере раног реаговања – попут затварања границе у дужини од 2.600 километара са Кином већ 30. јануара и успостављање карантенских зона – можда су допринеле смањену ширења коронавируса.

„Генерални директор СЗО рекао је – Тестирајте, тестирајте, тестирајте“, изјавила је у четвртак др Мелита Вујновић, представник Светске здравствене организације у Русији и додала:

„И Русија је то буквално почела да ради још крајем јануара.“

Вујновић је рекла да је Русија поред тестирања предузела и шири сет мера.

„Тестирање и идентификација случајева, проналажење контаката, изолација, све су то мере које СЗО предлаже и препоручује. И оне су све време биле на снази. А социјална дистанца је друга компонента која је такође почела релативно рано“, рекла је она.

Према подацима руских званичника саопштили су у суботу да је до сада у Русији урађено више од 156.000 тестова на коронавирус.

Анастасија Васиљева, лидер Савеза лекара, рекла је раније да власти у Русији прикривају стварне бројке оболелих од коронавируса, тврдећи да се многи случајеви представљају као пнеумонија или акутна респираторна инфекција.

„Видите да су рекли да је први пацијент са коронавирусом умро и да је узрок смрти тромбоза. То је очигледно, нико не умире од самог коронавируса, они умиру од компликација, тако да је то врло лако манипулисати“, рекла је она.

Руски званичници су демантовали њене наводе.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!