Прочитај ми чланак

Без блама – Енглеска: „Постпандемијски синдром“ крив за епидемију срчаних проблема

0

Сви су чули за посттрауматски синдром, али би хитно требало да обратимо пажњу на постпандемијски синдром, рекао је некадашњих психотерапеут Здравствене службе Енглеске

Стручњаци у Уједињеном Краљевству кажу да се експлозија броја случајева срчаних проблема код млађих пацијената може објаснити новонасталим „постпандемијским стресним поремећајем“.

Лондонски Ивнинг стандард наводи ријечи васкуларног хирурга Тахира Хусеина из болнице у Лондону:

„Имамо велики пораст васкуларних проблема повезаних с тромбозом. Пацијенти који захтијевају хируршку и медицинску интервенцију знатно су млађи у односу на вријеме прије пандемије“, изјавио је Хусеин, додавши да су случајеви „непосредан исход повећања разине стреса и несигурности као посљедице постпандемијског синдрома (post-pandemic, stress disorder, PPSD)“.

Хусеин је рекао и да је узрок случајева кад људи умиру код куће „усљед плућне емболије и инфаркта срчаног мишића“ у том што су се људи самоизоловали и нису захтијевали потребну медицинску помоћ.

Хусеинове тврдње поновио је некадашњих психотерапеут Здравствене службе Енглеске Марк Рејнер, рекавши да је до триста хиљада људи имало срчане проблеме усљед „постпандемијског синдрома“.

„Сви су чули за посттрауматски синдром, али би хитно требало да обратимо пажњу на постпандемијски синдром“, рекао је Рејнер, додавши да су „пандемија и закључавања имали велики утицај на душевно здравље читавог народа“.