Прочитај ми чланак

БЕРИЋ: Украјина уводи тешку технику на Границу, сви наши Срби су на положају

0

- У последњих месец дана украјинска страна уводи тешку технику на границу са ЛДНР, велику количину тенкова, тешке артиљерије и увеличава количину војника, каже Дејан Берић, бивши снајпериста ДНР у Донбасу, сада новинар у Москви.

По Минским договорима техника треба да се налази на не малој удаљености од прве линије фронта, међутим скоро сви такви „паркинзи “ су у потпуности испражњени.

Foto: Youtube screenshot

Пре неких недељу дана украјински војници су заминирали пут којим се долази до њихових позиција где се налази артиљерија у рејону Маријупоља чини ми се, како посматрачи из ОБСЕ (Биро за демократске институције и права човека) не би могао да дође да контролише шта се дешава. На шта иначе и имају право.

У току месец дана једна беспилотна летелица ОБСЕ је срушена од стране украјинских војника, по информацијама из ОБСЕ друга је једноставно нестала, извештава Берић о ситуацији на фронту на свом Фејсбук профилу и констатује:

– Они нон стоп већ четврту годину говоре о хрватском сценарију. Мада нема ништа од тога. Ја сам стигао пре десетак дана из Доњецка, прошао линију фронта, срео се са обичним војницима и командовањем армије, иначе сада су командири у да кажемо тако, генералштабу, људи с којима сам 2014 -2015 ратовао раме уз раме и то радује , јер ти људи много вреде. Наши имају снимке свих позиција украјинске армије тако да у случају нечега то ће бити масакр. ВБР- овима је потребно пола сата да изађу на бојеве позиције одакле могу да их униште. У разговору са замеником начелника штаба армије, изнео сам своје мишљење. По његовим речима нису мислили у том правцу али им је теорија сасвим логична, напомиње Берић а онда даје објашњење о томе шта се тренутно дешава.

– Од почетка године око 14. 000 професионалник војника украјинске армије није хтело да продужи уговор, једноставно су отишли из армије. Све више и више дезертера, официри почели да убијају војнике у тренуцима пијанства а било је и неколико случајева где су војници убили од батина своје колеге. По мом мишљењу постављање технике на прву линију је покушај подизања борбеног морала и покушај да се колико толико заведе ред, јер тамо влада реални хаос. За подизање морала мора и да ради помало та техника, последице су неколико десетина рањених цивила, 7-8 убијених. Наша артиљерија јако ретко одговара, чисто минобацачи 82 мм који нису забрањени, ретко али прецизно. Зато их снајпери просто уништавају, сада је на нашој страни веома много топловизиних прецела на којима су камере.
Не могу писати јавно о резултатима, али вишеструко прелазе ефективност артиљерије.

Бојеви дух наших бораца се знатно подигао од када су се Украјинци мало покренули. Наши се надају да ће ови да крену напред, али ја чисто сумњам.

Сви наши Срби су ок, здрави и на својим позицијама, закључује Берић.