Прочитај ми чланак

Белорусија: Група миграната пробила бодљикаву жицу и ушла у Пољску

0

Група миграната на белоруској граници пробила се у Пољску и креће дуж пољске ограде, јавља белоруски Спутњик.

Мигранти су оштетили ограду од бодљикаве жице на прелазу Брузги, а пољска полиција је све снимала.

Уз повике, мигранти су дотрчале до металне ограде, иза које се већ налазе пољске снаге безбедности, и почели да јуришају.

Како наводи репортер агенције, у Пољску се пробило око 150-200 миграната.

Пољске снаге безбедности за сада нису предузимале никакве активне кораке како би зауставиле продор избеглица, већ су снимале шта се дешава.

У Варшави су изјавили да су мигрантима помагале белоруске снаге безбедности, али је Минск демантовао ову информацију.

Криза на граници Белорусије са Летонијом, Литванијом и Пољском, куда су се од почетка године упутили мигранти, заоштрила се 8. новембра. Неколико хиљада миграната дошло је до белоруско-пољске границе и не напуштају пограничну зону. Неки од њих покушали су да уђу у Пољску разбијајући ограду од бодљикаве жице.

Неке групе миграната повремено успевају да продру у Пољску. Остали се налазе на територији Белорусије у шаторском кампу у шуми у близини границе – према прелиминарним проценама, тамо је око две хиљаде људи, укључујући жене и децу. Белоруска страна им доставља хуманитарну помоћ. Са друге стране, пољске власти појачале су војно присуство на граници.

Земље Европске уније оптужују Минск за намерну ескалацију кризе и позивају на увођење санкција. Председник Белорусије Александар Лукашенко сматра да су за ову ситуацију криве саме западне земље.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!