Прочитај ми чланак

БЕЛОРУСИЈА: Државна ТВ најавила штрајк због политичке ситуације у земљи

0

У суботу је државна радио телевизија Белорусије најавила штрајк, под притиском огромног броја незадовољних грађана који се буне данима јер не преносе масовне протесте у више градова.

Око 30 запослених се у суботу, у име националне телевизије, састало са портпаролом Александра Лукашенка, захтевали су исто што и демонстранти: да им дозволе да износе истину о политичкој ситуацији и протестима, да се организују фер избори, заустави насиље на улици и пусте сви политички заробљеници.

 

Они су рекли да су конкретно питали: „Због чега не смемо да објавимо снимке народа који протестује, због чега не смемо да објавимо да су многи људи пребијени“? На то им је одговорено: „Чули смо вас, размотрићемо ваше захтеве“.

Десетине хиљада Белоруса је у суботу дошло испред националне телевизије да осуди медијски мрак, орило се „Штрајк, штрајк“ у знак подршке запосленима који су устали против цензуре режима, а  Лукашенкова портпаролка је након састанка са запосленима зграду напустила на споредни излаз, известили су новинари.

Протестанти су узвикивали „Хоћемо истину“, „Лукашенко је изгубио изборе!“.

Национална телевизија Белорусије још није показала снимке пребијања демонстраната од страна органа реда, током првих дана је народ на улици називала „разулареним страним елементима“, а полицију је представљала искључиво као „жртве насиља хулигана“.

Одређени број запослених на националној телевизији је протеклих дана због тога дао отказ не желећи да саучествује у медијском мраку и вређању народа на улици.

Поред радника у државној телевизији, Лукашенку масовно отказују послушност  и запослени у Јавном сектору. У суботу је и генерални директор државне фирме за производњу војних камиона у Белорусији званично изјавио да је Лукашенко изгубио изборе и да је време да се повуче. Пре тога су против актуелног режима устали лекари и медицинско особље, а полиција више не напада народ на улици већ спушта штитове у знак подршке демонстрантима.