Прочитај ми чланак

Бела кућа: Спремни смо да разговарамо о контроли наоружања с Русијом

0

Спремни смо да разговарамо и о формату који ће постати наследник руско-америчког споразума о смањењу стратешког наоружања (СТАРТ), саопштио је Савет за националну безбедност САД

Вашингтон је отворен за разговоре са Русијом о питањима нуклеарних ризика и контроле наоружања без осврта на украјински сукоб, саопштио је Савет за националну безбедност САД, након изјаве руског председника Владимира Путина о могућности измена доктрине у руском нуклеарном систему земље. 

„Остајемо отворени за разговор са Русијом о нуклеарним ризицима и контроли наоружања“, казао је портпарол Савета за „РИА Новости“ и додао да Бела кућа „никада није повезивала те разговоре са сукобом у Украјини“.

Према његовим речима, САД нису спремне да разговарају са Руском Федерацијом само о нуклеарним ризицима, већ и о формату споразума, који ће постати наследник руско-америчког споразума о смањењу стратешког наоружања (СТАРТ).

Истовремено, како је напоменуто у Белој кући, „предлози Вашингтона су одбијени због сталне подршке Украјине из Сједињених Држава“.

Раније је руски председник Владимир Путин рекао да би Русија могла да унесе измене у своју нуклеарну доктрину усред разговора о могућности снижавања прага за употребу нуклеарног оружја.

„Сада размишљамо о томе шта би могло да се промени у нашој нуклеарној доктрини. У сваком случају знамо да потенцијални непријатељ ради на томе, на новим елементима који се односе на снижавање прага за употребу нуклеарног оружја“, рекао је председник новинарима у Ханоју, одговарајући на питање под којим околностима је Москва спремна да промени своју нуклеарну доктрину.

Путин је посебно истакао да се „на Западу праве експлозивне нуклеарне направе ултра мале снаге“.