Прочитај ми чланак

„ОСТАВКА ИЛИ ВЕШАЊЕ“ Масовни протести у Бејруту, погинуо полицајац

0

Полиција за разбијање демонстрација бацила је сузавац на демонстранте који су покушали да пробију баријере и уђу у зграду парламента у Бејруту током протеста због начина на који влада Либана решава ситуацију после разарајуће експлозије у граду протекле недеље, преноси Ројтерс.

У Бејруту се и данас одржавају протести због растућег беса због корупције и неспособности које су, све су прилике, утрле пут једној од највећих експлозија које је свет икада видео.

Према извештајима Ројтерса, око 5.000 људи окупило се на Тргу мученика, а неки су бацали камење. Ипак, као што се види и на снимку, значајно је више незадовољног народа који протестује тренутно испред Парламента, а последњих месеци је очигледно колико се тенденциозно смањује број демонстраната у извештајима домаћих и страних агенција које контролише Сорош.

Пензионисни војни официр Сами Рамах прочитао је саопштење на степеницима зграде пошто су десетине демонстраната силом ушле у њу.

– Ова управа мора да сиђе – рекао је он.

Демонстранти су носили заставе са нацртаном стиснутом песницом као симболом протеста против Владе широм земље.

Скоро 200 демонстраната је ушло у зграду и спалило нека документа и фотографије председника Либана.

Остало је нејасно какви су то документи били.

„Оставка или вешање“, писало је на транспарентима које су носили демонстранти.

Они су на једном плакату исписали имена погинулих преко фотографије огромног облака у облику печурке на месту експлозије.

„Овде смо за вас“, писало је на плакату.

Припадници јединица за растурање нереда су сузавцем растеривали су демонстранте који су покушали да прескоче препреке постављене око зграде Парламента. Црвени крст је саопштио да је најмање четворо људи повређено.

Становници Бејрута траже одговоре и одговорност за трагедију која је задесила њихов град, јер је у експлозији погинуло више од 150 људи, близу 5.000 је рањено, а најмање 60 се воде као нестали.

Хедвиг Валтманс-Молиер (55), супруга холандског амбасадора у Либану, преминула је од повреда ескплозије, док је била у својој кући у Бејруту.