• Почетна
  • СВЕТ
  • Башар кренуо у коначни обрачун, али ништа не би могао без ПУТИНА
Прочитај ми чланак

Башар кренуо у коначни обрачун, али ништа не би могао без ПУТИНА

0

vladimir-putin-basar-al-asad

Небо изнад Сирије, које је под контролом Башара ал Асада, затворено је јуче за све авионе осим за руске Сухоје који су летећи на малим висинама подизали морал сиријском становништву али и војсци.

Војни авиони сиријског режима жестоко су бомбардовали положаје терористичке организације Исламске државе у граду Раки. Према извору из сиријске војске, уз неколико важних објеката, погођен је и хиподром где су се налазили џихадисти који су дошли са простора бивше Југославије.

Истовремено, сиријска војска је из три правца, Дамаска, Хомса и Алепа, покренула контраофанзиву на древни град Палмиру, где су се повукле снаге Исламске државе.

Након жестоких борби, режимска војска је заузела неколико важних стратешких положаја.

Такође се воде и жестоке борбе на северу Сирије, у близини ваздушне луке Алеп.

Након бомбардовања положаја Исламске државе између Палмире и Дамаска, сиријска војска је доста напредовала тако да се ускоро може очекивати потпуно ослобођење приградских подручја Дамаска, као и целе Палмире.

Русија и коначни обрачун

Војни аналитичари тврде да је са доласком руских снага сиријска војска применила потпуно нову војну стратегију која је сада далеко учинковитија.

– Сада се коначно осети руски утицај на терену. Напади на Раку и Дер Ал Зор изведени су модерним наоружањима из модерних авиона, уз стандарде какве се очекује од једне модерне војне силе – изјавио је војни аналитичар Игор Табак, и истакао како контраофензива на древни град Палмиру није изненађење с обзиром на то да је тзв. Исламска држава из тог правца напредовала према главном сиријском граду Дамаску.

Руси сматрају да уништење Исламске државе мора почети са ослобођењем Раке, главног града тзв. калифата. Према најновијим војним извештајима Исламска држава је почела да гомила своје снаге на том подручју. Како тврде аналитичари, сада сви чекају јесен и коначни обрачун.

Демонстрација силе

У међувремену, државни медији су јавили да је сиријски председник Башар ал Асад забранио комерцијалне летове изнад Сирије, први пут након 35 година, да би ваздушни простор уступио руским војним авионима који су у ниском лету надлетали главни град Дамаск.

Четири најмодернија руска авиона Сухоја надлетала су целу територију Сирије и снимала положаје Исламске државе и Нусра Фронта које ће, по свему судећи, ускоро и бомбардирати.

Калиф Абу Бакер Ал Багхдади запретио је да ће побити све заробљенике ако се Русија умеша у рат против Исламске државе.

Извор: Блиц