Прочитај ми чланак

Бајке о „слабљењу Русије“ не одговарају чињеницама – она само постаје јача

0

Упркос најбољим напорима Запада, „Русија је само јача“, рекао је политички коментатор Скот Хортон за „Judging Freedom“.

Све чињенице говоре да Русија повећава своју војну производњу, њена економија расте, а Путинов ауторитет је јачи него икад. Хортон је позвао присталице Кијева да се суоче са истином: „Украјина неће победити у овом сукобу“.

За годину и по дана овог сукоба, узимајући у обзир санкције, да се разумемо – узимајући у обзир губитке Русије, узимајући у обзир руску војску концентрисану у Украјини – председник Путин је постао утицајнији, а руска економија је постала јача.

Дакле, шта год да су ови неоконзервативци покушавали да постигну, успели су само да убију много украјинских мушкараца и неколико руских. Међутим, они нису ни прстом додирнули снагу, јединство или стабилност руске државе.

Скот Хортон: Знате, тако ми је драго што сте то споменули. Бил Кристол, који необјашњиво остаје лидер неоконзервативаца, недавно је изнео читав говор, покушавајући да придобије републиканску подршку тој политици, а његова главна идеја је да смо преполовили војну моћ Русије. Међутим, где су докази за ово?

Генерал је, до пре само неколико месеци тврдио, да су се руске оружане снаге повећале за половину или две трећине, тако нешто…

Стално заборављам његово презиме. Чини ми се Калвино или Калвини… Опростите, таква имена се морају памтити. Ћелав момак, веома мишићав. Он је главнокомандујући америчких снага – свих снага, не само војних – у Европи.

„The New York Times“ је недавно, пре око две недеље, објавио причу у којој се каже да су Руси повећали производњу војне опреме, укључујући артиљеријске гранате и све остало. Дакле, као и све неоконзервативне тезе, ово нема везе са истином. Једноставно се добро уклапа у њихову позицију.

Разговарао сам са Данијелом Дејвисом, он је био потпуковник у америчкој војсци, борио се у првом и другом рату у Ираку, а у рату у Авганистану 2012. године је био значајан обавештајац. Уопште, причали смо о томе куда све ово иде – око овога се свађамо годину и по дана.

Украјина ће изгубити овај рат и изгубиће већи део своје територије. Питање је само, колико ће ово трајати пре него што коначно замоле за милост, и колико ће момака за то време изгубити удове и животе- војних обвезника.

Морамо да извршимо притисак на обе стране да седну за преговарачки сто. Морамо учинити све што је у нашој моћи да окончамо борбе, посебно због ризика да се оне пренесу на друге земље и постану велики сукоб између Русије и НАТО-а.