Прочитај ми чланак

Бајден укида ембарго на руску нафту?

0

У јеку рата у Украјини и све бројнијих санкција које западне земље уводе Русији, Њујорк тајмс преноси да ће ускоро доћи до промене стратегије Сједињених Америчких Држава. Наиме, Џозеф Бајден већ је наложио својим сарадницима да оформе план који ће омогућити проток руске нафте, али по ограниченим ценама.

Званичници Беле куће страхују да би нова рунда европских санкција усмерених на проток руске нафте до краја године могла да доведе до поновног скока цена енергената. Ово би задало велики ударац западним економијама, а нарочито Сједињеним Државама.

Да би спречили тај исход, амерички званичници желе да осмисле план који не би кршио санкције уведене Русији, али би истовремено омогућио би да руска нафта стиже на глобална тржишта, али по значајно сниженој цени.

Челници ЕУ већ су направили договор око ембарга на руску нафту, који би требало да ступи на снагу до краја године. У плану је смањење зависности од руских енергената у неколико фаза, док је потпуни прекид увоза планиран за децембар ове године.

Иако је сам Бајден подстицао увођење ембарга, заједно са осталим пакетима санкција, чини се да председник САД страхује до поремећаја на светском тржишту које ће изазвати ембарго.

Аналитичари су израчунали да би драстично смањење залиха могло да доведе до пораста цена нафте на 200 долара по барелу или више, што значи да Американци плаћају седам долара за бензин. Глобални раст би могао да се преокрене јер потрошачи и предузећа смањују потрошњу као одговор на веће цене горива и пошто су централне банке, које већ подижу каматне стопе у покушају да укроте инфлацију, принуђене да трошкове задуживања додатно поскупе.

Бајден сада жели да убеди званичнике многих земаља, али и пословне лидере да одобре глобално ограничење цена нафте, која ће се и даље увозити из Русије.

Ово, према наводима Њујорк тајмса које преноси Јутарњи лист, представља нов и непроверен покушај да се примора Русија да прода своју нафту свету уз велике попусте. Званичници америчке администрације и Бајден кажу да је циљ двострук: да се ослаби Moсква и да се смањи притисак на потрошаче енергије широм света који се суочавају са растућим ценама горива.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!