Прочитај ми чланак

Бајден: Пооштрићу санкције Русији због ратног злочина у Бучи

0

Амерички председник Џозеф Бајден поручио је да ће пооштрити санкције против Русије у светлу саопштења о многобројним жртвама међу цивилима у украјинском граду Буча.

Упитан да ли Вашингтон намерава да уведе додатне санкције против Руске Федерације, Бајден је одговорио потврдно.


„То што се догађа у Бучи изазива осећај огорчености и свако је то видео. Сматрам да је то ратни злочин. Тражићу нове санкције. Наставићу да појачавам санкције против Русије“, рекао је он новинарима.

Амерички председник назвао је „ратним злочином“ догађаје у украјинском граду Буча, које је раније руско Министарство одбране назвало провокацијом, али је напоменуо их не сматра „геноцидом“, за разлику од његовог украјинског колеге Владимира Зеленског, који је провокацију у Бучи описао том речју.

Како преносе амерички медији, Бајден је, говорећи о ситуацији у Украјини, указао да „треба да прикупимо информације о догађајима у Бучи“.

„Можда се сећате да сам био критикован што сам Путина назвао ратним злочинцем. А сада сте видели шта се догодило у Бучи“, додао је амерички лидер.

Раније су украјинске власти и медији објавили видео снимак који је наводно снимљен у граду Буча у Кијевској области, где на путу леже тела погинулих. Корисници интернета приметили су да „лешеви“ наводно мрдају рукама и склањају се како не би пали под точкове војних возила. Такође се у ретровизору једног возила може се видети како један од „погинулих“ устаје чим је аутомобил прошао поред њега.

Министарство одбране Русије демантовало је оптужбе кијевског режима о наводном убиству цивила у насељу Буча у Кијевској области, назвавши фотографије и видео-снимке из Буче још једним изрежираним догађајем кијевског режима за западне медије.

Руска војска је овај град напустила 30. марта, а сутрадан је градоначелник Буче Анатолиј Федорук потврдио да у граду нема ниједног руског војника, али није пријавио никакве жртве међу цивилима, а први „докази о злочинима“ појавили су се тек четвртог дана боравка Оружаних снага Украјине у граду.

Пољска је предложила формирање међународне комисије за истраживање догађаја у украјинском граду Буча, које је Министарство одбране Русије назвало провокацијом.