Прочитај ми чланак

Бајден: Одлука о налогу за хапшење Путина оправдана

0

Амерички председник изјавио је новинарима, говорећи о председнику Русије, да је "очигледно да је починио ратне злочине" и да одговорни морају бити приведени пред лице правде

Председник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден изјавио је да је јасно да је руски председник Владимир Путин одговоран за ратне злочине и оценио да је одлука Међународног кривичног суда (МКС) у Хагу да се изда налог за хапшење председника Русије била оправдана.

„Очигледно је починио ратне злочине. Мислим да је то оправдано“, рекао је Бајден током сусрета са новинарима, а пренео је Ројтерс.

Америчка администрација саопштила је да су САД закључиле да су руске снаге чиниле ратне злочине у Украјини и подржавају одлуку да се починиоци ратних злочина изведу пред лице правде.

„Нема сумње да Русија чини ратне злочине и зверства у Украјини и јасно нам је да они који су одговорни морају бити изведени пред лице правде“, наводи се у саопштењу.

Суд у Хагу је раније позвао на хапшење Путина због сумње да је у периоду трајања сукоба у Украјини извршио кривично дело противправне депортације деце и противзаконитог пребацивање људи из Украјине у Русију, пренео је амерички Си-Ен-Ен. Под истим оптужбама издат је и налог за хапшење Марије Лвове-Белове, комесарке за дечија права у Руској Федерацији.

Москва је негирала оптужбе да су њене снаге чиниле злочине током сукоба у Украјини, а Кремљ је у петак саопштио да је из перспективе Русије налог МКС за хапшење Путина нечувен и бесмислен.