Прочитај ми чланак

Бајден не зна у ком веку живи: Пелоси нас спасила у Великој депресији (ВИДЕО)

0

Амерички председник присуствовао је додели награде својој сарадници Ненси Пелоси, а у свом говору је покушао да похвали њене економске способности

Амерички председник Џозеф Бајден направио је нови гаф на додели награде потпредседници САД Ненси Пелоси. Бајден је покушао да похвали своју сарадницу, речима да ће ући у историју као један од најбољих говорника у историји САД.

„Не само зато што је жена, него зато што је тако невероватна“, рекао је Бајден.

Он је похвалио Пелоси, која је његова партијска колегиница, речима да никада није морао да брине да ли ће неки закон бити усвојен, јер када она каже да има гласове, стварно их има.

У похвалама Бајден је претерао у покушају да истакне способности Пелоси по питању доношења економских решења.

„Она је помогла да избавимо економију у Великој депресији, доношењу Закона о приступу нези, завршно са кампањом ‘Не питај, не говори'“, казао је Бајден.

Амерички председник је побркао Велику депресију из 1929. године и велику рецесију. Многи су у шали на друштвеним мрежама написали да је Пелоси рођена 26. марта 1940. године, а Велика депресија се десила између 1929. и 1939. године, што је значило да се није ни родила када је економска криза погодила Америку.

Велика рецесија, у поређењу са Великом депресијом, била је нагли пад економске активности који је започео 2007. године, преливши се глобално на економије широм света. Сматра се најзначајнијим падом од Велике депресије 1930-их. Званично је трајао од децембра 2007. до јуна 2009. године, што је довело до глобалне рецесије 2009. године.

Економска криза је почела када је америчко тржиште некретнина од бума стигло до краха. Одједном су велике количине хартија од вредности покривених хипотеком и дериватима изгубиле вредности.

„Пре пет година економија је била на ивици депресије. Решавање кризе захтевало је одговорну, двостраначку сарадњу и вођство. Тај исти дух је данас потребан“, написала је Пелоси једном у тексту.