Прочитај ми чланак

БАХМУТ Притисак на Украјинце: Држе цивиле као штит, руска војска елиминише редом

0

Нељудском тактиком према обичним грађанима Украјинци покушавају да зауставе напредовање руске војске у овом граду

Украјински војници су бахати, улазе у објекте где има цивила, и тако држе позиције, а обичне грађане користе као живи штит, рекао је војник приватне војне компаније „Вагнер“ са снимка који је поделила Народна милиција ДНР на Телеграму.

Према његовим речима, због такве тактике, борци „Вагнера“ не могу са сигурношћу да лоцирају украјинску војску, јер се крију иза цивила. 

„Наши момци су професионалци. Заузимају објекат, тихо улазе, нико их не чује и не виде, а потом проверавају да ли су цивили у њима. Уколико нема цивила крећу у акцију ликвидације украјинске војске“, објашњава војник групе „Вагнер“.

„Напад и чишћење железничке станице Ступки на северној периферији Бахмута је завршено, ово подручје града је сада потпуно под контролом бораца приватне војне компаније „Вагнер“, наводи се на Телеграму Народне милиције ДНР.

Према речима војника групе „Вагнер“, украјински војници, када дођу до директних борби брзо одступају и предају се. Недостаје им војника, професионализма, а и слабо су припремљени, рекао је борац групе „Вагнер“.

Према речима још једног од војника, следе све теже борбе, јер су руске снаге ушле у град, а како каже, такве борбе су захтевне јер непријатељу је много лакше да држи одбрамбене позиције, с обзиром да има много скривених утврђења.

„Користе се снајпери, митраљези. Али постепено остварујемо циљеве, и колико год било тешко, испунићемо борбене задатке који стоје пред нама“, рекао је руски војник.

Показујући један од подрума у коме се скривала украјинска војска, указао је на симбол на зиду добровољачког нацистичког батаљона „Азов“. Према подацима које имају вагнеровци, на страни украјинске војске боре се не само Украјинци већ и страни плаћеници и припадници нацистичког батаљона.

Један од руских војника објаснио је да украјинска војска када се повлачи, користи цивиле тако што упадну у кућу, из које истерају цивиле да би на тај начин приморали руску војску да обустави ватру.

„И ми тада прекидамо ватру, све док не евакуишемо цивиле на безбедно место, а потом настављамо напред“, рекао је руски војник.

Показујући на барикаде које су подигли војници Оружаних снага Украјине, војник је указао да су фашисти за време Другог светског рата. користили сличну тактику.

„Украјинска војска се ничим не разликује од фашиста. Понекад су и гори, још злобнији, још лукавији и подлији“, саопштио је он.

Четрдесет одсто Бахмута већ је под контролом руске пешадије, припадници групе „Вагнер“ потиснули су украјинске снаге у центар града, а руске снаге контролишу источни, северни и јужни део Бахмута, преноси „Спутњик“.

Украјинске снаге се налазе у активном оперативном окружењу, што значи да су готово све линије снабдевања су под ватром руске артиљерије.

У граду се налази 10. 000 до 12.000 украјинских војника, међутим званични Кијев наредио је повлачење снага на позиције у Часном Јару и у правцу Славјанска, пренели су руски медији.

И амерички институт за проучавање рата је потврдио да су руске снаге оствариле позициону предност у Бахмуту и да су ојачале своје позиције.

Истовремено, украјинска команда разматра могућност повлачења из Бахмута како би избегла да буде потпуно опкољена, али још није донета коначна одлука, објашњава амерички Институт за проучавање рата.

Право са обуке из Британије украјински војници на запорошкој линији фронта

Украјинска команда пребацује борце обучене у Великој Британији на територије Запорошке области које контролише Кијев, изјавио је за „РИА Новости“ члан Главног савета регионалне администрације Владимир Рогов.

„Протеклих дана око 3.500 украјинских милитаната који су прошли обуку у Британији стигло је у град Запорожје“, рекао је Рогов.

Према његовим речима, обука у британским базама траје три и по до четири недеље.

Војници Оружаних снага Украјине се обучавају у бази „Воркоп“ у Великој Британији. Британски медији јављају да је прошле године тамо обучено 10.000 украјинских војника, а ове године је планирано још 40.000.

Москва је више пута изјављивала да западна војна помоћ не слути на добро Украјини и само продужава сукоб, а испоруке оружја постају легитимна мета руске војске.

Украјина и даље смишља план заузимања Запорошке нуклеарне електране, због чега саботира стварање безбедносне зоне око станице, додао је Рогов.

„Идеју Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) за стварање зоне безбедности око Запорошке нуклеарке саботира кијевски режим“, рекао је он.

Нагласио је да је само Русија способна да гарантује безбедност нуклеарне електране, док Украјина наставља да планира да окупира нуклеарку, изјавио је члан савета администрације Запорошке области.

Синоћ, мало пре поноћи се у граду Запорожје, који тренутно контролише Кијев, чула снажна експлозија, саопштио је Рогов. Детаљи о томе шта се догодило још увек нису познати.

Током јучерашњег дана у граду су пријављене две експлозије, а „РИА Новости“ преносе да је део града остао без струје.

Запорошка област се припојила Руској Федерацији 30. септембра прошле године након референдума, када је око 93,11 одсто грађана гласало за такву одлуку.

Кијев не признаје резултате гласања и наставља да гранатира територију. Упркос томе што је 70 одсто Запорошке области под руском контролом, украјинска војска држи контролу над регионалним центром.