Прочитај ми чланак

Аустријска министарка одбране: НАТО је већ прешао црвену линију

0

Запад и даље инсистира на томе да он није учесник у сукобу, упркос томе што испоручује наоружање Украјини, дозвољава ударе по руској територији и разматра слање својих војника Кијеву

Западни партнери Украјине су прешли црвену линију када су дозволили Кијеву да користи њихово наоружање за нападе унутар Русије, изјавила је министарка одбране Аустрије Клаудија Танер у интервјуу за „Пресе“.

Подсећања ради, део НАТО чланица је у протеклим недељама отворено подржао идеју и дало дозволу Украјини да користи наоружање западне производње за нападе на територију Руске Федерације, наводно на „ограничен начин“.

Упркос томе, Запад и даље инсистира на томе да он није учесник у сукобу и да подржава напоре Кијева само због како би се зауставио продор руске војске у Харковској области, који је Москва покренула како би померила линију контакта даље од границе и тиме спречила даље украјинске нападе по цивилним циљевима.

Црвена линија је пређена„, рекла је Танерова коментаришући одлуку САД, Француске и Немачке да дају дозволу за употребу њиховог наоружања у прекограничним нападима.

На питање о томе на који би други начин Украјина могла да заустави Харковску операцију, аустријска министарка изјавила је да је „Аустрија неутрална држава и да није на њој да суди о томе“.

Она је навела и да је „задовољна“ тиме што је бар генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио да Алијанса неће слати своје трупе у Украјину.

Међутим, вреди подсетити да је, упркос томе, француски председник Емануел Макрон најавио да ће његова држава послати инструкторе у Украјину, а ову идеју је подржало неколико држава у оквиру НАТО.