Прочитај ми чланак

АУСТРАЛИЈА Влада мора да заустави програм ковид вакцинације НИКО НЕЋЕ ДА СЕ „БОДЕ“

0

Влада Аустралије је прекинула програм вакцинације Operation Covid Shield, упркос томе што милиони Аустралијанаца касне са примањем бустера док једна петина старијих особа које бораве у домовима чекају своју четврту дозу.

У писму државним вођама хитних операција у петак, координатор операције ковид Штит генерал-потпуковник Џон Фревен рекао је да је влада „саветовала да операција ковид Штит престане 1. августа“ са враћањем функција Министарству здравља.

„Ценим ваше учешће и подршку у реализацији операције ковид Штит и захваљујем вам на помоћи током мог постављења као генералног координатора Националног програма вакцинације против ковид-19“, написао је Фревен, који се вратио на своју функцију начелника министарства одбране.

Основана од стране бивше коалиционе владе након што је национални програм вакцинације почео споро, Операција ковид Shield је имала задатак да обезбеди поверење јавности у увођење вакцинације против ковид-19 надгледањем логистике снабдевања вакцинама и порукама у заједници. Улога генерала Фревена је заобишла нормалне бирократске путеве и омогућила му да се директно бави групама и компанијама укљученим у увођење вакцинације, састаје се са државним и територијалним лидерима и главним здравственим службеницима и директно извештава премијера.

Премијер Ентони Албанез сазвао је виртуелни састанак националног кабинета који ће бити одржан у четвртак након што је министар здравља Марк Батлер изразио забринутост што су милиони Аустралијанаца „изашли из програма вакцинације“.

Опозициона здравствена портпаролка Ен Рустон оптужила је премијера да је уклонио још једну важну меру ковид-19 „без објашњења“ након што власницима концесијских картица није проширен приступ бесплатним брзим антиген и оклевање да продужи плаћање помоћи за изолацију.

Она је позвала владу да објасни „који је савет био основа њихове одлуке да уклоне ову најефикаснију операцију, посебно у време када смо очигледно још увек фокусирани на вакцинацију као примарну одбрану од тренутног таласа пандемије”.

Портпарол Министарства здравља рекао је да је програм вакцинације сада под „директним надзором“ секретара Брендана Марфија.

„Инфраструктура програма вакцинације је добро успостављена са капацитетом за дистрибуцију до 3 милиона доза широм Аустралије сваке недеље“, рекао је портпарол.

„Постојећи канали вакцинације остају на снази – са више од 10.000 локација широм земље на којима људи могу да се вакцинишу… улажу се сви напори да се повећају стопе треће и четврте дозе и стопе вакцинације деце”.

Нови подаци које је Министарство здравља објавило у понедељак показују да је 96 одсто старијих особа који бораве у домовима добило трећу дозу, а 79 одсто четврту, неки домови за старе имају трећу дозу до 50 одсто.

Батлер је наредио свом одељењу да од понедељка објави податке о вакцинацији за старије особе по појединачним пружаоцима услуга.

Он је у говору на националној конференцији Аустралијског медицинског удружења у суботу рекао да су стопе вакцина за треће дозе „управо застале у прилично алармантној мери“ међу онима који су примили бустер дозу пре више од шест месеци, упркос владиној информативној кампањи.

„Постоји око пет милиона Аустралијанаца који су ефективно изашли из програма вакцинације“, рекао је он.

Већина људи старијих од 16 година – 96 одсто – примило је две дозе вакцине против ковид-19, али само 68 одсто је примило допунску (трећу дозу), за коју стручњаци кажу да је потребна да би се успорило ширење Омикрон БА. 5 подваријанте усред опадајуће ефикасности вакцина примењених пре шест или више месеци.

У домовима за старе, 28.000 људи који испуњавају услове за четврту дозу тек треба да је приме, што представља 1 од 5 становника дома.

Било је 1572 смртних случајева од ковид-19 у аустралијским старачким домовима у првих пет месеци ове године. Дана 29. јула било је 1064 активних епидемија у установама за бригу о старима, што је резултирало са укупно 15.072 заражених.