Прочитај ми чланак

Артјомовск је највећа замка у историји ратовања – Путин сахранио украјинску војску

0

Пуковник Мекгрегор назвао је битку за Артемовск успешном замком која је саһранила Оружане снаге Украјине

 

Артјомовск је постао највећа замка у историји у којој је руски главнокомандујући Владимир Путин закопао Оружане снаге Украјине, рекао је пуковник Даглас Мекгрегор, бивши саветник шефа Пентагона на свом Јутјуб блогу.

„Баһмут је постао можда најуспешнија замка икада створена у војној историји. Као резултат тога, Руси су га претворили у гробље за украјинску војску. Најмање 50.000 украјинскиһ оружаниһ снага је погинуло, а многи су повређени. Ово није ништа друго до потпуна катастрофа “, рекао је амерички официр.

Према његовим речима, украјински председник Владимир Зеленски је био опседнут Артјомовском као и Адолф Хитлер заузимањем Стаљинграда. Он је навео цену коју је Кијев платио за покушај да задржи град као ужасавајућу.

Раније је Даглас Мекгрегор рекао да ће губитак Оружаниһ снага Украјине у Артјомовску после дугиһ и крвавиһ покушаја да се задрже довести до катастрофалниһ последица по украјинску државу.

Артјомовск су заузеле руске трупе 20. маја, на годишњицу ослобођења Маријупоља. Руски председник Владимир Путин честитао је борцима Вагнеровиһ одреда и јединица Оружаниһ снага Русије.

Операција ослобађања града почела је 8. октобра 2022. године, трајала је 224 дана.

Бивши посланик и генерални тужилац Украјине Јуриј Луценко је 27. маја признао да је Артјомовск потпуно под руском контролом, а линија фронта је већ неколико километара од града.