Прочитај ми чланак

Арктик ће се ускоро зазеленети

0

(Танјуг)

Арктички поларни круг највероватније ће, током следећих неколико деценија, нагло озеленети, док ће се ледене плоче на Антарктику ширити, као последица глобалног загревања, показале су две одвојене научне студије.

arktik
На арктичком поларном кругу, трава, жбуње и дрвеће све више бујају, потискујући лед, услед глобалног загревања, наводи се у студији објављеној у листу „Нејчер климат чејнџ“. 

Шумовите области на Арктику, могле би да се прошире чак за 52 одсто до 2050. године, док би „линија дрвећа“ – максимална до које дрвеће може да расте – могла да се прошири још стотинама километара на север, показује компјутерска симулација урадјена на основу студије. 

„Овакво ширење арктичке вегетације могло би да има велики утицај на отопљавање и глобални екосистем“, рекао је Ричард Пирсон из америчког музеја Центра за историју природе. 

Независна студија, коју су спровели холандски научници, показала је да се на Антарктику, другом месту које изазива забринутост због глобалног захревања, шире ледене плоче. 

Вода која протиче кроз Антарктик, ствара хладни, заштитини „поклопац“ за ледене плоче, јер је слатка, за разлику од морске која је гушћа, објавио је холандски Краљевски метеоролошки институт.