Прочитај ми чланак

Аргентинци на улицама руше владу и ММФ – Инфлација већа од 60%; незапосленост 50%

0

Протести су избили у Буенос Ајресу у последњих 90 дана и настављају да се шире у главном граду док се становници боре са својом владом левог центра око значајних амандмана на социјалне програме.

Смањење субвенција у енергетском сектору на основу прихода домаћинстава почело је већ у јуну.

Друге субвенције, укључујући озлоглашени социјални програм земље, такође су на удару, што је изазвало хиљаде љутих становника да изађу на улице.

Државна помоћ цивилима порасла је у последњих 20 година, остављајући 22 милиона Аргентинаца зависним од неког облика помоћи владе.

Према владиним подацима , у првом кварталу 2022. године национална стопа запослености износила је 43 одсто .

Државни програми у земљи обухватају скоро сваки аспект економије, од плата до комуналних услуга, образовања и здравствене заштите.

Аргентина већ троши око 800 милиона пезоса дневно – што је сума од више од 6 милиона америчких долара – на државне програме бенефиција.

Истовремено, инфлација у тој јужноамеричкој земљи је у мају достигла 58 одсто, а у јулу је порасла изнад 60 одсто. Поређења ради, национална инфлација је 2015. била нешто више од 14 одсто .

Хари Лоренцо, главни финансијски службеник Income Based Research, рекао је за Epoch Times да су навике потрошње аргентинске владе у корену ескалационог проблема.

„Аргентинска влада се већ неко време бори са економијом у колапсу. Главни разлог за то је неодржива потрошња владе, која је делимично финансирана из издашних социјалних програма“, објаснио је Лоренцо.

Дубље у економски хаос

Повици за више државног новца, слободом од Међународног монетарног фонда (ММФ) и оставком председника Алберта Фернандеса одјекнули су у гневној маси окупљеној у близини канцеларије председника – Каса Росаде – током прославе Дана независности нације 9. јула.

Од тада су настављене заказане демонстрације, предвођене професионалним организаторима протеста или „пикетерима“ који захтевају укидање предложених смањења субвенција и повећање плата.

“Ово је лудило. Оно што пикетери траже је лудило“, рекао је Алваро Гомез за Epoch Times.

Гомез живи и ради у Буенос Ајресу више од 15 година и тренутно је таксиста. Како су године пролазиле, гледао је како његова земља зарања све дубље у економски хаос.

„Видео сам пет председника како долази и одлази у то време; ништа се није поправило. Пола наше земље не жели да ради, а они који хоће, не желе да плаћају порез за друге“, рекао је он.