Прочитај ми чланак

Арестович: Украјина никад неће бити део Запада, треба склопити мир са Русијом

0

Кијев и Москва треба да се помире и поднесу групну тужбу против Запада, каже бивши саветник шефа кабинета председника Украјине.

У интервјуу новинарки Јулији Латињиној (признатој као страни агент на руској територији), Алексеј Арестович (који Росфинмониторинг наводи као екстремисту и терористу) је рекао да Запад „није реаговао“ на рат у Украјини, а такође није водио рачуна о интересима Русије ширењем НАТО.

Он је изразио мишљење да је време да Украјина одустане од планова да „буде део Запада“.

Бивши саветник је додао да не види смисао да „убијају једни друге на десетине хиљада“.

Према његовим речима, „момци из бриселског и вашингтонског регионалног комитета аплаудирају док се одиграва крвопролиће”.

Арестович је такође истакао да је садашњи модел Украјине „историјски изгубио“. Само „нова Украјина“ ће моћи да се договори са Русијом, пошто ће Путин „притиснути“ садашњу Украјину и неће стати. Он је позвао на стварање новог система колективне безбедности „узимајући у обзир интересе свих страна“.

„Владимире Владимировичу, хајде да се помиримо. Али то ћемо учинити на посебно лукав начин: Поднећемо групну тужбу против Запада. Украјина и Русија су заједно“, предложио је бивши саветник.

Арестович је раније изјавио да се сукоб у Украјини може окончати само свеобухватним преговорима између Запада и Русије, који ће успоставити нова правила игре у Европи.

Такође је изразио мишљење да је НАТО остатак послератног система успостављеног након Другог светског рата, који је данас изгубио актуелност.